Draagdoek

Opzoek naar de beste draagdoek baby? Welke draagdoek werkt het beste voor jou en jouw baby? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. Op deze pagina leggen wij het verder uit.

Laatste check op December 2021

Een draagdoek is een uitvinding die van oudsher gebruikt werd in verschillende culturen en stammen en die nog steeds populair is. Vroeger werden draagdoeken voornamelijk gebruikt door vrouwen, maar nu zie je ook mannen die hun baby in draagdoeken bij zich hebben. Welke draagdoek je kiest ligt aan een paar aspecten. De functie van een draagdoek voor baby is om de moeder, vader of verzorger te helpen het kindje veilig bij je te kunnen houden, terwijl je bezig bent met je dagelijkse activiteiten. Tegelijkertijd is het ook comfortabel voor de baby die er vaak lekker bij zit en soms aan het slapen is

We begrijpen dus wel waarom het ouders zoveel moeite kost om de beste draagdoek baby te vinden. Het doel van deze lijst is dan ook om perspectief te bieden in de aankoop van de beste draagdoek voor u en uw baby.

Beste Draagdoek Baby 2022

NaamType draagdoekType buik- of rugdragerMin.- Max. aanbevolen gewicht kindMeer informatie
Baby Garden draagdoekRekbare draagdoekBuikdrager | Heupdrager3kg - 18kg
ByKay Stretchy Wrap de LuxeRekbare draagdoekBuikdrager0kg - 18kg
Yaro Broken Twill 33Geweven draagdoekBuikdrager2kg - 50kg
Baby Elfina DraagdoekRekbare draagdoekBuikdrager0kg - 15kg
BuitenBaby draagdoekRekbare draagdoekBuikdrager | Heupdrager | Rugdrager-
Minimonkey draagdoek-Buikdrager | Heupdrager4kg - 15kg
Babylonia Tricot-SlenRekbare draagdoekBuikdrager3kg - 15kg
BOBA WRAPRekbare draagdoekBuikdrager0kg - 16kg
ByKayRekbare draagdoekHeupdrager0kg - 15kg
Little Frog FleececoverGeweven draagdoekBuikdrager3kg - 20kg
In het kort
 • Gemaakt uit katoen en elastaan
 • Je krijgt een geïllustreerde gebruiksaanwijzing en opbergzak mee
 • Zacht maar stevig

Welke Baby Garden draagdoek?

Het eerste product dat we willen bespreken is een draagdoek van Baby Garden. Het bestaat uit 95% stof en 5% Elastaan en voelt prettig aan. Je zou denken dat de zachtheid van de stof niet geschikt is voor een draagdoek, maar niets is minder waar. Bij nadere inspectie valt meteen op dat de stof stevig is en comfortabel aanvoelt. Je baby zit er dus veilig en comfortabel bij. Bovendien helpt de meegeleverde handleiding je om de verschillende knooptechnieken onder de knie te hebben en zelf te bepalen welke het prettigst voor jullie beiden is.  Daarnaast is ook rekening gehouden met de wasbaarheid van de stof. Die blijft lekker goed na verschillende wasbeurten. Doordat het rekbaar is past het zich vlot aan aan het lichaam van de baby en de drager. Ook kan het gebruikt worden als auto dekentje en is het makkelijk mee te nemen. Ouders die zoeken naar een draagdoek die ze voor lange tijd kunnen gebruiken komen hier aan hun trekken. Deze draagdoek kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot een leeftijd van 4 jaar. Anders gezegd kun je een kind met een minimaal gewicht van 2.5 kg tot een maximaal van 18kg hiermee dragen. Verder kun je met deze draagdoek de baby op de buik of de heup dragen. Zoals eerder gesteld geeft een draagdoek je als ouder de handen vrij om bezig te zijn met je dagelijkse bezigheden.

Ook te koop via:

In het kort
 • Materiaal bestaat uit 100% katoen
 • Het is ergonomisch
 • Er is een maattabel die je kan helpen

Waarom ByKay Draagdoek Stretchy Wrap de Luxe?

Deze draagdoek zit als tweede in ons lijst vanwege het unieke design. Als je kijkt naar de foto dan lijkt het op een moderne bloes en de luxe uitstraling zie je dan ook terug in de naam. Bykay heeft als doel producten te ontwikkelen die niet alleen voor baby’s, maar ook ouders genot en gemak moeten brengen en dat is duidelijk te merken aan deze draagdoek. Het bestaat uit 100% katoen en is rekbaar. Lekker luchtig, maar tegelijkertijd ook stevig en het past zich makkelijk aan het lichaam van jou en je kind aan. Daarnaast is het ook heel makkelijke draagdoek om te gebruiken. Voor ouders met weinig ervaring of die gewoon van gemak en eenvoud houden is deze draagdoek heel geschikt. Het is verkrijgbaar in verschillen kleuren en ook vermeldenswaard is dat het 98% UV bestendig is.

De draagdoek is aan de lange kant en daardoor heb je de mogelijkheid om de baby op je heup of buik te dragen. We hebben eerder de voordelen van de kikkerhouding aangehaald en ook met deze draagdoek kun je de heup, nek- en rugspieren van je baby een goede stimulans geven. Het is geschikt voor pasgeborenen tot kinderen die 18 kg wegen, dus ook voor peuters kun je dit gebruiken. Kortom, alles wat je zou verwachten aan een draagdoek krijg je met de ByKay Draagdoek Stretchy Wrap de Luxe.

Ook te koop via:

In het kort
 • Voor buik-, heup- en rugdragen
 • Ergonomisch
 • Gemaakt uit 100% katoen

Waarom Yaro Broken Twill 33?

Een ander unieke draagdoek is de Yaro Broken Twill. Deze is een geweven draagdoek, welke betekent dat de stof diagonaal rekbaar is en stevigheid biedt aan jou en je baby. Daarnaast is de stof lekker zacht en zal je kind er comfortabel in zitten. Net als de rest van de andere draagdoeken kun je al vanaf de geboorte hiervan gebruik maken om je baby op de buik, heup of rug te dragen. Geweven draagdoeken zijn vaak iets langer dan de normale en bieden je de mogelijkheid om op meerdere manieren knopen te maken. De Yaro Broken Twill 33 komt in verschillende maten die variëren van XS tot XL. De kleinere maten zijn geschikt voor de pasgeboren baby’s en met de langere maten kun je niet alleen grotere baby’s maar ook tweelingen mee dragen. Super handig dus!

Doordat je verschillende knooptechnieken kunt toepassen is het best handig om uit te zoeken welke het best en fijn aanvoelt voor jou en je kind. De ergonomische kenmerk zorgt ervoor dat de draagdoek door een ieder gebruikt kan worden. En je kunt het tot in de peutertijd van je kind gebruiken. In tegenstelling tot enkele andere draagdoeken is het handig om deze niet al te vaak te wassen. Op de label staat aangegeven hoe het wel gewassen kan worden.

Ook te koop via:

In het kort
 • Gemaakt uit biologisch katoen en elastaan
 • Heeft meerdere functies
 • Gemaakt uit biologisch katoen

Waarom Baby Elfina Draagdoek?

Deze draagdoek is net als de andere uniek in zijn soort. De Baby Elfina kun je heel gemakkelijk van draagdoek naar draagzak omzetten. Je krijgt dus twee producten in een. Enkele andere specifieke kenmerken waarom je de Baby Elfina zou moeten overwegen: De draagdoek kun je als deken voor borstvoeding gebruiken. Of als een postpartum belt om je te helpen je buik weer in topconditie te krijgen. Allemaal goede redenen waarom deze draagdoek een van de beste is. Het materiaal van de bestaat uit biologisch katoen en elastaan en is hierdoor rekbaar. Verder biedt het je de optie om de baby zowel op de buik als de heup te dragen.

Doordat de stof babyvriendelijk en lekker zacht is zal je kleintje met deze draagdoek het ultieme genot ervaren.  De constante stimulatie van jouw lichaamswarmte naar jouw baby en omgekeerd versterkt jullie hechting en ondersteund de cognitieve en emotionele ontwikkeling van jouw baby. Een baby die door de dag rustig is zal ook rustiger slapen, vooral in de nacht en dat is bevorderlijk voor de groei. Draagdoeken helpen de relatie tussen baby en moeder versterken, omdat de baby voornamelijk ook via de moeder leert omgaan met zijn omgeving. Dit is een droom van beide ouders en de Baby Elfina helpt met het verwezenlijken daarvan.  Let wel, dit alles kun je doen terwijl beide handen van je vrij zijn om je dagelijkse bezigheden uit te voeren. Dat is het gemak van een draagdoek en Baby Elfina doet er een schepje bovenop.

Ook te koop via:

In het kort
 • Bestaat uit 95% katoen en 5% spandex
 • Het bevat natuurlijke verfstof zonder chemicalien
 • Ergonomisch ontwerp

Waarom EGMAOBABY wrap Sling?

Een andere draagdoek die de moeite waard is komt van het merk Egmaobaby. De draagdoek is een wrap sling, wat betekent dat je het om je heen kunt wikkelen en vastmaken. Het bestaat uit 95% katoen en 5% spandex. In tegenstelling tot de geweven draagdoeken is deze lekker zacht en luchtig. Heel geschikt voor de warme maanden en ook makkelijk te wassen. Door de samenstelling van de stof zit het niet stijf, maar heb je wat rekbaarheid. Hierdoor kun je de baby stevig vastmaken en past de stof zich vlot aan de vorm van jullie lichaam aan. Om te voorkomen dat de huid van de baby geïrriteerd raakt is er gebruik gemaakt van natuurlijke verfstof, zonder chemicaliën bij de samenstelling van de kleur voor de draagdoek.

Net als de eerdere draagdoeken die we besproken hebben kun je met deze op meerdere manieren je kind dragen. Sommigen vinden het comfortabel en prettig om de baby op de buik te dragen en weer anderen kiezen voor de rug. Terwijl anderen het juist gerieflijker vinden als je de baby op de heup kan dragen. Verder is het ook geschikt voor het dragen van pasgeboren baby’s. Een draagdoek is niet weg te denken in het huis van ouders met baby’s en deze is eenvoudig en efficiënt.

Ook te koop via:

In het kort
 • 100% katoen
 • Geschikt voor newborns en peuters tot 12 kilo
 • Kan ook dienen als heupdrager

Waarom Minimonkey Sling Classic?

Een unieke naam voor een unieke draagdoek. De Minimonkey Sling Classic is een duurzame en multifunctionele draagdoek. Er zit een veiligheidssluiting op die gepatenteerd is. Deze draagdoek zorgt er niet gewoon voor dat je handen vrij zijn, maar ook dat je de baby niet de hele tijd hoef te dragen. Om de ultieme performance van dit product te beleven heeft de fabrikant instructievideo’s op de website. Toch bespreken we hieronder de verschillende mogelijkheden van deze draagdoek

Het kan ten eerste als draagdoek worden gebruikt, waarbij je de mogelijkheid hebt om de baby op de buik te dragen. Je kunt kiezen voor de kangoeroezit. Bij deze positie komt de rug van de baby tegen jouw buik. Of je plaatst de baby op zo’n manier dat het buikje tegen jouw buik aankomt. Deze positie is heel geschikt voor pasgeboren baby’s. Als de draagdoek te groot uitvalt voor je baby kun je het binnenste buiten keren, waardoor je baby er toch knus bij kan liggen. En als je baby groter wordt kun je hem of haar ook op de heup dragen.

Als tweede kun je de draagdoek inzetten als een hangmatje voor de baby. Je hangt de draagdoek boven de babybox en plaats de baby erin. Vervolgens wieg de deze rustig heen en weer om de baby in slaap te sussen. Heel handig voor als je iets moet doen waarbij de baby liever niet tegen je zit.

Deze draagdoek kan gebruikt worden om pasgeboren baby’s tot peuters met een maximaal gewicht van 15 kg te dragen.

Ook te koop via:

In het kort
 • Geschikt voor kinderen tot 15 kilo
 • Gemaakt uit biologisch katoen
 • Materiaal is stevig en rekbaar

Waarom Babylonia Tricot-Slen?

De volgende draagdoek is erg geschikt voor ouders die milieubewust zijn. Het bestaat uit 100% biologisch katoen dat uit gerecycled petflessen is gehaald. Er zit geen elastaan erin verwerkt. Het voordeel hiervan is dat de baby niet op en neer gaat bewegen om het gewicht voor jou zwaarder te maken. Verder is dit ook geschikt voor gebruik tijdens de winters, maar ook voor tijdens de koelere zomers. Doordat de stof rekbaar is in de breedte en diagonaal is de kans klein dat de baby wegzakt. Maar hierdoor kun je ook de doek makkelijk aanpassen naar wat voor jou en je baby comfortabel aanvoelt.

De draagdoek is te gebruiken bij pasgeboren baby’s tot baby’s met een gewicht van 15 kg. De draagwijzen hierbij is op de buik, waarbij je de baby in een liggende of zittende houden kunt plaatsen. Voor pasgeboren baby’s zijn deze posities het best, omdat ze niet alleen comfort bieden, maar ook ter ondersteuning van het hoofd, de rug en de spieren dienen.

Met de Babylonia Tricot-Slen heb je een duurzame en eenvoudig product. Doordat je maar een knooptechniek hebt is het makkelijk te gebruiken. Daarnaast wordt het aangeboden in een maat die goed afgestemd is op de drager en de baby. Zit het ongemakkelijk? Dan doe je waarschijnlijk iets verkeerd. In de handleiding staat stapsgewijs de gebruiksaanwijzing van deze draagdoek. Comfortabel, makkelijk en duurzaam zijn woorden die ons te binnen schieten bij het horen van dit product.

Ook te koop via:

In het kort
 • Materiaal bestaat uit katoen en spandex
 • Het is veerbaar en verliest zijn vorm niet
 • Goede ondersteuning van hoofd en nek

Waarom Boba Wrap?

De Boba Wrap is een rekbare draagdoek die speciaal ontworpen is voor prematuur en kleine baby’s. Het materiaal bestaat uit 95% katoen en 5% spandex. Hierdoor accommodeert het de rug, nek en hoofd van de baby op een effectieve manier en voelt lekker zacht aan. Net als het vorig product wordt het aangeleverd in een maat doe een ieder past en zit er een draagtasje bij.

Met deze draagdoek kun je de baby hoog dragen op de buik en zorgt het ergonomische ontwerp ervoor dat het gewicht van je baby gelijkmatig verdeeld wordt. Ook past de stof zich aan de vorm en contouren van jou en je baby aan. Dit voorkomt dat je het meeste gewicht aan een kant voelt en daardoor een verkeerde houding aanneem. Verder kun je de baby borstvoeding geven zonder dat je hem uit de draagdoek hoef te halen.

Om het gebruik van deze draagdoek eenvoudig en snel te maken wordt maar een knooptechniek aangeraden. De draagdoek is 5m lang en kan dus aangepast worden naar wat prettig aanvoelt voor de gebruiker. Voor optimaal gebruik kun je baby’s tot een maximaal gewicht van 16 kilo in dragen. De Boba Wrap bestaat uit twee soorten. De ‘Classic’ wrap, waarvan het materiaal katoen is en de ‘Organic’ wrap. Deze bestaat uit biologisch katoen en voelt veel zachter aan dan de ‘Classic’ wrap.

Ook te koop via:

In het kort
 • Heeft een lengte van 2 meter
 • Gemaakt uit 100% polyester
 • Het is voor 98% uv bestendig

Waarom ByKay AQUA sling?

Weer zo’n aparte draagdoek waar jij en je baby van kunnen genieten. Deze keer is het eentje die je de mogelijkheid biedt om met je baby op een veilige manier in water te kunnen gaan. Baby’s en kleine kinderen vinden het leuk met water bezig te zijn en dit genot kun je samen op een veilige manier met ze beleven. De draagwijze hierbij is asymmetrisch op een schouder, waardoor de baby op je heup komt te zitten.

Meestal heb je als ouder geen tijd om samen met je baby een uitgebreid bad te nemen. Want dan moet je opletten of alles goed verloopt. Of je gaat naar het zwembad of het strand, maar je kunt niet ten volle genieten want slipgevaar, verdrinking etc. zit er ook bij. Met de aqua sling kunnen jullie beiden op een veilige en comfortabele manier genieten van het water.

Doordat het materiaal uit 100% sneldrogend zachte polyester is gemaakt is de risico op kouvatting ook heel klein. Bovendien is het ook voor 98% UV bestendig. Daarnaast neemt het gewicht van je baby niet toe, omdat het materiaal bijna geen vocht opneemt Ultieme water genot dus. Het ergonomisch ontwerp verdeelt het gewicht van je baby gelijkmatig en vormt zich aan jullie lichaam.

Deze draagdoek kan gebruikt worden bij kinderen vanaf de geboorte tot een maximaal gewicht van 15 kilo. Kortom, een perfecte draagdoek om baby’s gewend te laten raken aan water. En als bonus heb je comfort en veiligheid voor jullie beiden.

Ook te koop via:

In het kort
 • Bestaat uit fleece materiaal
 • Bevat een muts om te beschermen tegen de zon
 • Kan maximaal 20 kilo dragen

Waarom Little Frog Fleece Cover?

In tegenstelling tot de overige producten is deze laatste geen draagdoek maar een draagcover. Het is ideaal voor gebruik tijdens koude temperaturen om je baby warm te houden.  De draagcover wordt over een draagzak of draagdoek geplaatst.  Aan de onderkant zit er elastiek die om de benen van je baby heen sluiten. Daarnaast krijg je er ook een must bij als extra materiaal om het hoofdje van je baby warm te houden.

Deze draagcover kan zowel voor buik- als rug dragen gebruikt worden en komt in een maat. Verder kun je het aanpassen naar gewenste hoogte en breedte. En als versteviging zit een een velcro-sluiting op die die om de nek van de ouder wordt vastgemaakt. Ook is er aan de ouder gedacht. Aan de voorkant van de draagcover zitten er twee zakken om je handen warm te houden.

Deze draagcover kan worden gebruikt bij pasgeboren baby’s tot kinderen met een gewicht van 20 kilo. Het is handig in gebruik en zorgt voor een comfortabel en warme sfeer voor uw baby tijdens de winter en koelere maanden. Ook is het makkelijk te wassen.

Heb je dus jouw ideaal draagdoek gevonden en is het niet geschikt voor de winter en koude maanden? Dan hoef j geen ander te kopen. De Fleece Cover biedt je de perfect uitkomst voor het warm houden van je baby tijdens koude seizoenen.

Ook te koop via:

Welke baby draagdoek?

De ontwikkeling van draagdoeken is explosief en daaruit zijn er dan ook verschillende soorten draagdoeken ontstaan.  Zo heb je de

 • Draagzak: Deze lijkt op een rugzak, maar dan met voorgevormde schouder- en taillebanden die je kunt gespen, knopen of vastzetten met klittenband. Ze worden ok wel Soft Structured Carrier (SSC) genoemd en kunnen gebruikt worden tot in de peutertijd. Met deze vorm van draagdoek kun je de baby op de rug, buik en soms ook op de heup dragen. Daarnaast komen sommige modellen uitgerust met een zakje of slaapkapje.
 • Draagdoek: In tegenstelling tot de draagzak lijkt de draagdoek op een lange stuk doek die je om jezelf heen knoopt en de baby daarin plaatst. De stof kan gewevenrekbaar of elastisch
 • Geweven draagdoeken zijn meestal twee tot vijf meter lang en rekken wel uit diagonaal. Hierdoor vormt de stof zich goed aan het  het lichaam van jou en je kind.
 • Een draagdoek van rekbare of elastische stof daarentegen varieert in lengte tussen de 4.5 en 5 meter. Ook zijn deze soorten draagdoeken wat zachter en luchtiger dan de geweven draagdoeken. Met een draagdoek kun je het kind op je rug, torso, buik of heup dragen. Het hangt af van de type stof en hoe je die moet knopen of rollen om je lichaam heen.
 • De ringsling is een draagdoek met een ring die je veel makkelijk kan gebruiken dan de normale draagdoeken. Deze draagdoek is heel geschikt voor pasgeboren baby’s, omdat je de baby in liggende of rechte positie meet kan dragen.
 • De mei tai: Combinatie tussen draagdoek en draagzak. De schouder en taillebanden maak je middels knopen en voilà het draagzakje waar je de baby in kan plaatsen is compleet. Rug-, buik-, en heupdragen zijn hiermee mogelijk en net als bij de draagzak kun je het ook gebruiken voor grotere kinderen

 

Het verschil tussen draagzakken en draagdoeken is dat de laatste vaak bij grotere kinderen steviger vastgemaakt moet worden door de rekbaarheid en dat dit vaak oncomfortabel kan zijn voor u en het kind.

Voordelen draagdoek baby

Hieronder zetten we enkele voordelen van draagdoek baby op een rijtje:

 • Goede hechting: Het kind leert door jou lichamelijke reacties op gebeurtenissen in de omgeving instinctief aan hoe jij interactie hebt met alles wat er rondom jullie gebeurt en visa versa.
 • Veilige plek: Een draagdoek is een van de veilige plekken van waaruit een baby alles om zich heen kan verkennen, mensen, dingen en dieren.
 • Kikkerhouding: Het dragen van een baby op de rug of de buik zorgt ervoor dat het kind in een ‘kikkerhouding’ komt te zitten. Deze houding is volgens onderzoek heel goed voor de ontwikkeling van de spieren van de nek en rug. Verder werkt het ook bevorderlijk voor het voorkomen van heup en rugproblemen in latere leven.
 • Multifunctioneel: Doordat je als ouder de handen vrij heb kun je veel meer doen en tegelijkertijd heb je jouw baby op een veilige en prettige manier bij jou.

Daarbovenop komt nog bij kijken dat sommige draagdoeken gebruikt kunnen worden zelf nadat je kind de peuterleeftijd heeft.