Haarborstel

Opzoek naar de beste haar borstel? Zoek je een zachte haarborstel of een borstel lang haar? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. Op deze pagina leggen wij het verder uit.

Laatste check op December 2021

De meesten van ons besteden heel wat tijd om te beslissen of een bepaald merk shampoo, haarvet of hairspray gekocht moet worden of juist niet. Dit is heel normaal, iedereen wilt het beste voor zijn haardos, maar doe je dat ook voor je haarborstel? Helaas is het antwoord op deze vraag in de meeste gevallen “nee”. Haarborstels worden elke dag en zelfs meerdere keren per dag gebruikt. We zien het als een manier om je haar weer in model te krijgen, maar haarborstels doen veel meer. Het is daarom belangrijk dat je bij het zoeken naar een nieuwe haarborstel, niet kijkt naar het goedkoopste of een uitverkoop! Kies voor een degelijk model, eentje waar je haar ook van zal genieten, misschien een zachte haarborstel. Hulp nodig hierbij? Lees dan deze koopgids, waar we vertellen over de verschillende soorten haarborstels, welke nu precies geschikt is voor jouw haar en welke de 5 beste haarborstels van het moment zijn.

Beste Haarborstel 2022

NaamType haarMateriaalKleurMeer informatie
Denman D4 LargeAlle haartypenKunststofRood Zwart
Rojafit Echt Haren HaarborstelFijn en slap haarHout | EverzwijnhaarZwart
Balmain BorstelHaarextensionsHardhoutWit
Mason Pearson BN4Dun tot dik haarKunststof | wildzwijnhaarRood zwart
Tangle Teezer borstelNat en droog haarABSZwart
[toc]
In het kort
 • Comfortable grip
 • Ook ideaal voor dik haar
 • Het is een stylingborstel

Denman D4 Large

Onze eerste haar borstel, de Denman D4 Large wordt gemaakt door de wereldbekende Denman, product van een scala aan haarborstels en andere styling accessoires. Het Iers bedrijf maakt al sinds 1938 haarborstels, tegenwoordig zijn dat er bijkans 400.000 borstels per jaar! Dat Denman haarborstels worden aangeraden door heel wat professionele kappers, zegt behoorlijk wat over hun kwaliteit.

De Denman D4 Large is een detangler brush, dus een borstel lang haar. De bedoeling is dat je deze borstel gebruikt om voornamelijk lang haar te ontklitten. Het voordelige is, dat het ontklitten van je haar vrijwel pijnloos wordt met deze haarborstel. De Denman D4 Large is gemaakt van kunststof (nylon) en daardoor beter geschikt voor dik en weerbarstig haar. Betekent natuurlijk niet, dat je het niet voor iets dunner of zachter haar kunt gebruiken, maar de mate van stevigheid die de Denman D4 Large heeft, heb je eigenlijk niet nodig met dun of zacht haar. Klitten zijn er ook minder.

De borstel heeft verder 9 rijen aan nylonpinnen en een comfortabele, antistatische rubberpad. Makkelijk te gebruiken en even makkelijk vast te houden als je bijvoorbeeld moet fohnen. Voor elke vrouw met lang haar, die het even gezien heeft wat betreft klitten, is de Denman D4 Large een echte de perfecte borstel lang haar.

Ook te koop via:

In het kort
 • Verwijdert talg van hoofdhuid
 • Ook te gebruiken op nat haar
 • Geschikt voor gevoelig haar

Rojafit haarborstel

Een ander merk dat ook al een tijdje op de markt is, is Rojafit. Rojafit is verkoper van beauty producten, voedingssupplementen, en private labels voor de Nederlandse markt. Grote kans dat je eens een Rojafit product bent tegengekomen in de drogisterij, warenhuis of apotheek in de buurt.

Van Rojafit zit er ook een haarborstel in onze top 5. Deze haarborstel heeft een steel van hout, is ongeveer 22 cm lang en voorzien van echt, everzwijnenhaar. De reden waarom men bij haarborstels gebruik maakt van zwijnenhaar, is omdat het grotendeels overeenkomt met de structuur van menselijk haar. Hierdoor loop je minder kans om je haar te beschadigen.

Dat is ook wat de Rojafit haarborstel wilt bereiken; vuil en restjes van stylingsproducten makkelijk uit je haar kammen, talg vanaf de hoofdhuid verdelen over de rest van het haar, om uiteindelijk te zorgen voor goed uitziend en verzorgd haar. De Rojafit haarborstel gebruik je het liefst op fijn en slap haar, dit type heeft namelijk meer kans op beschadiging door te ruw kammen.

Al geruime tijd opzoek naar een kwalitatieve borstel voor je slappe haardos? Deze Rojafit haarborstel lijkt een prima model te zijn!

Ook te koop via:

In het kort
 • Speciaal ontwikkeld voor haarextensions
 • Stevige grip
 • Goed voor gevoelig haar

Balmain Haarborstel

Balmain is een Europees, luxe merk dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van allerlei haarproducten. Daar horen ook een heleboel accessoires en stylingtools. De kwaliteit van Balmain producten maakt, dat een van hun haarborstels ook in onze top 5 zit.

Kenmerkend voor deze Balmain haarborstel is, dat het nogal zachte, everzwijn haren heeft. Deze haartjes zitten vast een flexibele, rubberen pad. De flexibiliteit van de haartjes en de pad waaraan ze vastzitten, maakt dat de borstel heel makkelijk door het haar gaat. Hierdoor is deze Balmain haarborstel heel goed geschikt om haar te ontklitten, zonder dat er aan het haar getrokken wordt. Daarnaast wordt het aangeraden voor haar met extensions en pruiken. Heb je zacht en gevoelig haar dat snel breekt? Dan is de Balmain haarborstel zeker iets voor jouw!

Een ander pluspunt aan deze haarborstel, zijn de zachte haarborstel uiteinden van de haartjes. Tijdens het borstelen wordt je hoofdhuid als het ware gemasseerd door deze haartjes. Hiermee wordt de bloedcirculatie bevorderd en ziet je haar er binnen korte tijd weer gezond en glanzend uit.

Ook te koop via:

In het kort
 • 100% wildzwijnhaar
 • Pijnloos borstelen
 • Reinigt het haar

Mason Pearson BN4

Mason Pearson is een Engels merk dat zich geheel en al richt op het fabriceren van haarborstels. Uniek aan Mason Pearson haarborstels is, dat ze allemaal met de hand worden gemaakt. Dit vergt heel wat talent en aparte technieken, met als resultaat dat Mason Pearson haarborstels hun werk als geen ander doen.

De Mason Pearson BN4 valt nogal op in deze top 5 vanwege haar prijs. Het ligt nogal aan de dure kant, maar je kunt er vanop dat deze borstel doet wat hij zegt! De Mason Pearson BN4 is van het type pneumatische haarborstels. De steel is van kunststof en de haartjes van wildzwijn. Borstels met dit type haar, zijn heel flexibel en gaan makkelijk door het haar heen. Daarom is de Mason Pearson goed geschikt voor het ontklitten en glad maken van zowel kort als lang haar.

Het ontklitten is pijnloos, je haar raakt niet nog meer beschadigd door deze borstel. Extra voordeel is, dat je met de Mason Pearson BN4 je haar eveneens reinigt (tijdens het borstelen), zodat het er weer glanzend en gezond uitziet.

Al met al is de Mason Pearson BN4 een van de beste haarborstels op het moment. Qua prijs ligt het miscchien wat aan de hoge kant, maar gezien de kwaliteit, zul je nog heel lang genieten ervan. Zeker de prijs waard!

Ook te koop via:

In het kort
 • Anti klit haarborstel
 • Waterresistent
 • Makkelijke grip

I MUSTHAVE Tangle Teezer

Niets is zo lastig als opstaan met een haarbos vol klitten! Behalve dat het een heleboel tijd gaat kosten, is het ontklitten van haar meestal erg pijnlijk en schadelijk voor het haar. Men is daarom vaker opzoek naar borstels die kunnen helpen bij het sneller en makkelijker ontklitten van haar. Een van de bestverkopende is de TangleTeezer van het merk I MUSTHAVE.

Opvallend aan deze Tangle Teezer is het design, de borstel is klein en compact, waardoor het makkelijk vast te houden is tijdens het kammen. Daarnaast past het beter in je tas, als je bijvoorbeeld op reis gaat. Minder extra baggage. Tangle Teezer behoort tot het type detangler brush, het is dus speciaal voor ontklitten van haar. Het voordeel: ontklitten is vrijwel pijnloos en gedaan in minder dan een minuut. Deze Tangle Teezer is ook geschikt voor kinderen!

De Tangle Teezer is van kunststof, maar de pennen zijn flexibel en gaan dus makkelijk door het haar, waardoor ontklitten geen pijnlijk process meer is. Andere voordelen aan deze haarborstel zijn het gebruiks – en schoonmaakgemak. Daarnaast is de borstel gemaakt van waterresistent materiaal, zodat het ook in bad te gebruiken is!

Makkelijk in gebruik, pijnloos en snel ontklitten, handig schoon te maken en waterresistent; alle voordelen in 1 borstel en dat kan alleen met de I MUSTHAVE Tangle Teezer!

Ook te koop via:

Meer informatie over Haarborstels

Haarborstels zijn zo een standaard item geworden, dat men geen tweede keer nadenkt over het belang ervan. Ontklitten, glad maken of in model brengen, het kan allemaal met een haarborstel. Maar wist je dat haarborstels ook ervoor zorgen dat de natuurlijke olien in het haar goed verdeeld worden? Daarmee draagt deze eenvoudige accessoire ook bij aan haarverzorging.

Verkeerd gebruik van een haarborstel brengt heel wat vervelende gevolgen met zich mee. Je bent er misschien niet van bewust, maar de verkeerde haarborstel of het niet op de juiste manier gebruiken van een haarborstel, kan zorgen voor beschadiging van het haar, ontstaan van gespleten uiteinden, haaruitval en nog veel meer. Heb je al enige tijd last van 1 of meer van deze dingen en kan je de oorzaak maar niet achterhalen? Wellicht heeft het dan te maken met je haarborstel. Het is daarom aangeraden om de juiste haarborstel en borsteltechnieken te gebruiken. Maar hoe doe je dat precies?

Soorten beste haarborstel

Voordat je een haarborstel kan uitzoeken, is het goed te weten welke soorten er allemaal zijn. Haarborstels komen in een aantal merken en modellen voor, we zetten hier de meest gebruikte voor je op een rij:

Paddle brush

De paddle brush is waarschijnlijk een van de meest bekende haarborstels en dankt zijn naam aan de vorm, rechthoeking en meestal voorzien van nylon pennen of haartjes. Deze pennen zitten meestal vast aan een rubberen kussen. Kenmerkend voor deze haarborstel is, dat de pennen door het rubberen kussentje, flexibel meegaan tijdens het kammen. Hierdoor gaat de borstel voorzichtiger door het haar. Paddle brushes worden veelal gebruikt om lang haar te ontklitten en in combinatie met een fohn om het haar glad te maken.

Pneumatische borstel

Dit type komt in de meeste eigenschappen overeen met de paddle brush, behalve de vorm. Pneumatische borstels zijn namelijk ovaal en niet rechthoekig. Deze borstel gebruik je voor dezelfde dingen als de paddle brush: ontklitten en glad maken van lang haar. Omdat de borstel qua oppervlakte iets kleiner is, kan het ook voor kort haar gebruikt worden.

Detangler brush

Zoals de naam het al zegt, is deze borstel specifiek voor het pijnloos ontklitten van haar. Detangler borstels komen in verschillende vormen voor, maar ze zijn bijna allemaal van kunststof gemaakt, ook de pennen. Vanwege deze eigenschap zijn deze borstels eerder geschikt voor dik en weerbarstig haar.

Looper brush

De looper brush lijkt bijna op een pneumatisch borstel, maar als je goed kijkt, zul je zien dat er geen pennen of haar aan de borstel zitten. In de plaats daarvan zijn er lusjes, daarom ook de naam looper brush. Omdat de lusjes aan deze haarborstels geen puntig uiteinde hebben, gaan ze heel zacht door het haar. Daarmee is de looper brush het meest geschikt voor het kammen van haar met extensions of pruiken.

 

Ronde borstel

De ronde borstel kennen we natuurlijk allemaal ook, dankzij de kenmerkende cilindervormige kop met of zonder opening. Deze borstels kunnen van keramiek of hout zijn en hebben meestal haartjes in plaats van pennen. Ronde borstels zijn geschikt voor elke haarlengte en worden meestal gebruikt voor stijlen van het haar, veelal om krullen en volume te creeren.

Toupeerborstel

Toupeerborstels zien er ietwat vreemd uit, smal en rechthoeking en met slechts 2 -3 rijen aan haartjes. Deze zijn meestal van nylon of zwijnenhaar. Alhoewel vreemd, kennen we deze borstels eigenlijk allemaal doordat ze gebruikt worden om haar meer volume te geven. Toupeerborstels zijn het best geschikt voor halflang en lang haar.

Vent brush

De vent brush wordt ook wel spijkerborstel of visgraatborstel genoemd. Waarom dat zo is, zie je gelijk aan de vorm; deze borstel heeft veel ruimte tussen haar pennen. De vent brush is ideaal voor het fohnen van halflang en lang haar. Met deze borstel til je namelijk het haar op, zodat warmte van de fohn op alle plekken komt. Daarnaast zorgen de openingen in de borstel zelf, ervoor dat warmte niet in het haar blijft hangen, zo droogt je haar veel sneller.

Welke haarborstel is de juiste voor mij?

Het uitzoeken van de juiste haarborstel gaat niet zo makkelijk. Je zult rekening moeten houden met een aantal factoren. Er zijn namelijk verschillende soorten haarborstels, die elk voor een ander haartype en doel gebruikt kunnen worden. Ben je zelf ook opzoek naar een nieuwe of betere haarborstel? Gebruik dan de volgende richtlijnen:

Waarvoor ga je de haarborstel gebruiken

Dit lijkt misschien een stomme vraag te zijn, maar toch zou je erover moeten nadenken, omdat het behoorlijk wat kan uitmaken. Haarborstels worden over het algemeen voor 2 zaken gebruikt: ontklitten & glad maken of stylen. Voor het ontklitten en glad maken van haar gebruik je het liefst een paddle, pneumatische, looper of detangler brush. Ronde borstels, toupeerborstels en de vent brush zijn beter te gebruiken voor het stylen van haar.

Welk haartype heb je

Bij het uitzoeken van een haarborstel zou je ook rekening moeten houden met de pennen of haartjes die aan de borstel bevestigd zijn. Men denkt vaak dat dit eigenlijk weinig uitmaakt, maar het tegengestelde is waar. Pennen vind je over het algemeen in de volgende 4 soorten: zwijnenhaar, synthetisch haar, nylon en metalen pennen. Fijn haar profiteert het best van natuurlijk zwijnenhaar. Het is zacht, gaat flexibel mee en zal het haar dus niet beschadigen. Heb je dik haar, dan is een haarborstel met synthetisch haar wellicht iets voor jouw.

Wat is een goede haarborstel tips

Het lijkt misschien onnodig, maar zoals je zelf ziet, is het uitzoeken van een goede haarborstel zeer belangrijk. Gebruik daarbij onze tips en je bent gegarandeerd van een goede aankoop! Nog meer hulp nodig? Bekijk dan onze top 5 van de bestverkopende haarborstels van het moment.