Een scheiding is nooit leuk, niet voor jou, niet voor jouw partner, en met name voor de kinderen is het een situatie die een flinke impact kan hebben. Daarom dient een scheiding ook op een goede manier te gebeuren, zodat alle partijen hier weinig last van ondervinden. Uiteindelijk kan een scheiding gewoon positief aflopen, waarbij iedereen de situatie leert te begrijpen en ook snapt dat het niet zo verder kan. Dit heeft vooral voor kinderen een positieve afloop, waarbij de emotionele impact veel lager zal zijn. Hieronder geven wij 3 tips voor bij een scheiding met kinderen.

1. Stel het verplichte ouderschapsplan op

Het belangrijkste is dat de kinderen hun ouders gewoon nog blijven zien, zolang dit mogelijk is. Het is in Nederland verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daar heeft de Rijksoverheid een uitgebreide pagina over. Kort gezegd: in het ouderschapsplan staan onder andere de zorg- en opvoedingstaken die beide ouders op zich nemen. Er wordt in opgenomen hoe vaak en waarover de ouders communiceren over belangrijke zaken van het kind, waaronder het vermogen van ieder kind. En er worden zaken zoals alimentatie en andere vergoedingen voor ieder kind in vastgelegd, waarbij beide partijen zich hier wettelijk aan moeten houden.

2. Praat de kinderen actief bij over de situatie

Het is niet prettig om te scheiden, vooral omdat de kinderen vaak niet doorhebben wat er aan hun situatie gaat veranderen. Ouders dienen hun kinderen actief bij te praten over wat er gaat gebeuren. Er komen veranderingen in hun leven, waaronder waar zij wonen, hoe vaak zij iedere ouder zien, of zij naar een andere school gaan, en of zij bijvoorbeeld hun vriendjes en vriendinnetjes nog wel zullen zien. Laat het kind niet in het donker en bied hen zo veel mogelijk zekerheid. Het kan even moeilijk zijn om je daarover open te stellen, want het per kind verschillen hoe zij hierop reageren. Maar het is zowel op korte als lange termijn beter voor het kind als zij weten hoe de toekomst eruitziet.

3. Houd de kinderen goed in de gaten en blijf communiceren

Het scheiden zelf zal al een impact hebben op het kind en de emotionele reactie zal langzaam steeds minder worden. Maar het is ook op de lange termijn belangrijk dat het kind op de hoogte blijft van de situatie. Als een van de ouders bijvoorbeeld weer een relatie aangaat met een nieuwe partner dan kan dat verwarrend zijn. Vanzelfsprekend dient ook daar over gepraat te worden. Zo worden deze situaties voor het kind begrijpelijk.