Duurzame tuin

Het milieu is een belangrijk item in de nieuwsberichten. Niet gek, want we plegen natuurlijk al jaren roofbouw op de aarde. Alleen op het wachten op de politiek, helpt je niet zo direct vooruit. Wat wel helpt? Dat is om zelf te verduurzamen. En verduurzamen, dat kun je ook doen met je eigen tuin. Lees hier hoe je je tuin kunt verduurzamen.

Tip 1 Meer grond, minder stoeptegels

Het is al langer op regenachtige dagen een euvel: het regenwater kan niet weg. Sinds de zogenaamde onderhoudsvriendelijke grote tegels die je in veel tuinen tegenkomt, kan het water zich steeds slechter een weg vinden naar de grond. Wil je wel meer grond maar niet zoveel onderhoud? Kies dan voor dichtbegroeide beplanting, daar heeft onkruid namelijk een stuk minder kans om te groeien. Het kan maar zo zijn dat het zelfs nog minder werk oplevert dan die tegels. Want, zeg nu zelf vaak moet je tegels om de zoveel tijd ook weer met een hogedrukspuit schoonmaken.

Tip 2 Gebruik de grond voor een warmtepomp installatie

Een warmtepomp installatie neemt nogal wat ruimte in. Maar, daar waar je in de woning vaak al snel door de mogelijkheden heen bent, zijn er zeker in een grote tuin nog wel opties. Maak hier gebruik van. Let daarbij wel op de wet en regelgeving. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp hebt met een geluidsmaximum van 70 dB(A) hebt, moet de warmtepomp minimaal 9 meter van de erfgrens staan. Anders ben je aangewezen op goede geluidsbeperkende maatregelen.

Tip 3 Zorg voor een regenton

Het is onvoorstelbaar wat we eigenlijk aan water verspillen. Met een regenton heb je mooi extra voorraad. Handig voor als het bijvoorbeeld in de tuin een keer wat droger is. Dan kun je mooi het water uit de regenton hiervoor gebruiken.

Tip 4 Leg een moestuin aan

Het is zo jammer dat mensen het contact met de natuur dreigen te verliezen. Zoek de natuur op, in eigen tuin. Door een moestuin maak je veel beter contact met de natuur. En je bent je dan ook bewuster van de waarde van goed en gezond eten uit de grond. Ook fijn als je je kinderen niet wil laten groot brengen met het idee dat groente standaard in een potje zit en uit de supermarkt komt.

Tip 5 Leg zonnepanelen op je tuinschuur

Iedereen kent wel de optie om zonnepanelen op het dak van het huis te laten installeren. Maar, denk ook eens aan het schuurtje in de tuin. Misschien kun je daar ook wel een paar zonnepanelen op laten leggen. Staat het schuurtje voornamelijk in de schaduw? Denk dan bijvoorbeeld aan een dak met planten en mos. Dat levert ook alweer meer groen op in de wereld en in dit geval gewoon ook in je eigen tuin.