Ben jij al bekend met wasbare luiers? Denk nu niet gelijk aan die ouderwetse luiers die je met haakjes moet vastzetten. Hallo, we leven in 2022! Duurzame luiers hebben tal van interessante voordelen voor jouw kleintje, en óók voor het milieu. Ouders kiezen daarom om verschillende redenen voor wasbare luiers, bijvoorbeeld omdat ze de wens hebben om hun kleine trots niet bloot te stellen aan de chemicaliën van wegwerpluiers. Maar ook een steentje willen bijdragen aan moeder natuur kan een rol spelen. Benieuwd naar alle voordelen van wasbare luiers? Lees dan nog even verder!

Niet te verwarren met de ouderwetse wasbare luiers

Wasbare luiers, ook wel bekend als herbruikbare luiers, zijn er in vele vormen. En nogmaals, we hebben het dan niet over de ouderwetse stoffen luiers met veiligheidspinnen. Deze ouderwetse wasbare luiers zijn onhandig en het kan ook behoorlijk veel prielwerk zijn om jouw kleintje in te hijsen. Daarom kiezen nog steeds veel mensen voor de kant-en-klare wegwerpluiers, maar dan zijn ze vast en zeker nog niet bekend met de wasbare luiers van Nappys.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen verbonden aan het gebruiken van herbruikbare luiers, en dan met name voor baby’s met huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem. De belangrijkste voordelen hebben we hieronder in het kort opgesomd:

  • De baby kan voelen wanneer de luier nat is. Het gevolg hiervan is dat de baby letterlijk nattigheid voelt, en ook eerder zindelijk wordt!
  • Afhankelijk van het type luier wordt de baby minder blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, waaronder pesticiden en geurstoffen. Luiers van biologisch katoen zijn bijvoorbeeld vrij van pesticiden.
  • Katoenen luiers ‘ademen’ meer, wat huidirritatie kan helpen verminderen.
  • Baby’s met allergieën kunnen huidreacties krijgen van bepaalde stoffen of door de chemicaliën die in wegwerpluiers zijn verwerkt. Overstappen op wasbare luiers of minder vaak wegwerpluiers gebruiken, kan de blootstelling aan allergenen en andere irriterende stoffen doen verminderen.