Over de hele wereld krijgen vrouwen vaak les over de tekenen en symptomen van de eisprong. Ze leren hoe ze hun ovulatie kunnen berekenen, zodat ze hun kansen om zwanger te worden kunnen vergroten. Als je probeert zwanger te worden, vraag je je misschien af hoe je hetzelfde kunt doen. Hoewel er geen pasklaar antwoord is, volgt hier een algemeen overzicht van hoe je je ovulatie kunt berekenen.

Ovulatie is het vrijkomen van een eicel uit een van de eierstokken. De eisprong vindt halverwege de menstruatiecyclus plaats en is noodzakelijk voor de bevruchting. Als je probeert zwanger te worden, kunnen ovulatie voorspellingen een nuttige manier zijn om de geslachtsgemeenschap te timen rond het tijdstip waarop je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Deze kits werken door het meten van het luteïniserend hormoon (LH) in je urine. LH stijgt ongeveer 24-36 uur voor de ovulatie, dus de kit kan je vooraf waarschuwen dat de ovulatie gaat plaatsvinden. De ovulatie zelf is niet pijnlijk, maar sommige vrouwen hebben rond deze tijd van de maand last van kramp of een opgeblazen gevoel. Om je kansen op een bevruchting te vergroten, is het belangrijk om te weten wanneer je ovulatie zal plaatsvinden.

De eisprong is het vrijkomen van een eitje uit een van de eierstokken. Die vindt meestal plaats ongeveer 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je kunt je eisprong volgen door je basale lichaamstemperatuur bij te houden of door een ovulatie voorspellingskit te gebruiken. De ovulatie is belangrijk omdat het je vruchtbaarste periode van de maand is.

Als je zwanger wilt worden, wil je seks hebben tijdens je vruchtbare periode, die meestal vijf dagen voor de ovulatie ligt tot de dag na de ovulatie. De symptomen van de ovulatie kunnen van vrouw tot vrouw verschillen, maar enkele veel voorkomende symptomen zijn krampen, een opgeblazen gevoel en veranderingen in het baarmoederhalsslijm.

Als je last hebt van deze symptomen, is het een goed idee om ze een paar maanden bij te houden om te zien of er een patroon is. Je kunt ook elke ochtend je lichaamstemperatuur meten om te zien of je temperatuur stijgt rond het tijdstip van de ovulatie. Deze temperatuurstijging is het gevolg van een stijging van het progesterongehalte dat optreedt wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je kansen om zwanger te worden tijdens de ovulatie te vergroten. Ten eerste, zorg ervoor dat je je ovulatiecyclus bijhoudt en dat je weet wanneer je het meest vruchtbaar bent. Heb dan seks op die dagen!

Overweeg ook het gebruik van een vruchtbaarheidsmonitor om je te helpen bepalen wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden. En ten slotte, zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende beweegt – beide zijn belangrijk om je lichaam in optimale conditie te houden om zwanger te worden. Als je geen eisprong hebt, zijn er enkele mogelijke oorzaken, waaronder Polycysteus Ovarieel Syndroom (PCOS), schildklier problemen en problemen met de hypofyse.

Vaak is de eerste stap het uitsluiten van onderliggende medische aandoeningen en dan werken aan het aanpakken van die problemen. Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals Clomid kunnen sommige vrouwen helpen bij hun eisprong, maar het is belangrijk dat je hulp zoekt bij een vruchtbaarheidsspecialist als je niet regelmatig ovuleert.