Ben je een van de vele vrouwen die zich afvragen of blaasontstekingen normaal zijn tijdens de zwangerschap? Zo ja, dan ben je niet de enige. In feite komen blaasontstekingen heel vaak voor tijdens de zwangerschap. Hoewel ze niet als een ernstig gezondheidsrisico worden beschouwd, kunnen ze toch behoorlijk oncomfortabel zijn.

Dus, wat kun je doen om blaasontstekingen tijdens de zwangerschap te voorkomen en te behandelen? Blijf lezen om het te weten te komen.

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap gaat meestal gepaard met een of meer van de volgende symptomen:

  • Branderig gevoel bij het plassen;
  • Frequente en intense aandrang om te plassen, zelfs wanneer er weinig urine wordt geproduceerd;
  • Pijn in de onderrug of onderbuik;
  • Troebele, donkere of bloederige urine;
  • Sterke geur van de urine.

Als je je afvraagt of je wel of niet een blaasontsteking hebt tijdens de zwangerschap, is het korte antwoord dat het moeilijk is om dat zeker te weten. Blaasontsteking komt vaak voor tijdens de zwangerschap en het is soms moeilijk om het verschil te zien tussen blaasontsteking en andere zwangerschapsklachten. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om erachter te komen of je een blaasontsteking hebt:

  • Een branderig gevoel bij het plassen: Dit is meestal het eerste teken van een blaasontsteking. Het kan voelen alsof uw urinewegen in brand staan, en dat kan zeer pijnlijk zijn;
  • Frequent plassen: Dit is een ander veelvoorkomend symptoom van een blaasontsteking. Het kan zijn dat u vaak moet plassen, zelfs als u niet zo veel drinkt.

Blaasontstekingen komen om een paar redenen vaker voor tijdens de zwangerschap. De eerste reden is dat de uitzettende baarmoeder de blaas kan verdringen en kan bijdragen tot vertraging van de urine. Deze vertraging biedt een omgeving waarin bacteriën zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen. Bovendien is er tijdens de zwangerschap een verhoogde productie van suikerrijke producten zoals glycogeen, waar gist goed op gedijt.

Door deze toename van suiker is de vagina van een zwangere vrouw vatbaarder voor gistgroei en overgroei van candida albicans, waardoor ze vatbaarder is voor blaasontsteking. Ten slotte hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen, waardoor bacteriën zich gemakkelijker vanuit het perineum of de anus naar de blaas kunnen verplaatsen.

De risico’s van blaasontsteking tijdens de zwangerschap hebben vooral te maken met de mogelijkheid dat de infectie zich uitbreidt naar de nieren. Als een blaasontsteking niet wordt behandeld, kan deze ernstige schade aan de nieren veroorzaken, wat een potentieel levensbedreigend risico voor zowel de moeder als het ongeboren kind kan inhouden.

Hoewel de meeste blaasontstekingen effectief en veilig met antibiotica kunnen worden behandeld, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk medische hulp zoekt als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt. Onbehandelde infecties kunnen leiden tot ernstige complicaties, dus het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Blaasontstekingen komen helaas vaak voor tijdens de zwangerschap.

Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om ze te voorkomen. Drink veel, vooral water. Zo blijft je urine verdund en is de kans op een infectie kleiner. Voorkom dat je je urine te lang ophoudt. Probeer ongeveer om de paar uur te plassen om je blaas leeg en schoon te houden. Leeg je blaas volledig wanneer je naar het toilet gaat.

Door op je bekkenbodemspieren te drukken (de spieren die je gebruikt om te voorkomen dat je moet plassen) kun je ervoor zorgen dat je je blaas volledig leegt. Als je zwanger bent en een blaasontsteking hebt, is het belangrijk om je meteen te laten behandelen. Blaasontsteking kan problemen veroorzaken voor je baby, zoals een laag geboortegewicht, vroegtijdige bevalling en een verhoogd risico op infecties.

Symptomen van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, vaker moeten plassen dan normaal, bloed in de urine en een sterke geur van de urine. Als je een van deze symptomen hebt, ga dan meteen naar je arts.