Hoewel veel moeders ervoor kiezen hun kinderen zo lang mogelijk borstvoeding te geven, komt er uiteindelijk toch een moment dat ze hun kind moeten spenen. Maar wat is de beste manier om dit te doen? Sommige moeders kiezen ervoor om de hoeveelheid borstvoeding in de loop van de tijd geleidelijk af te bouwen, terwijl anderen gewoon cold turkey stoppen.
Dus welke methode is beter? Hier is een blik op de voor- en nadelen van elke aanpak.
Borstvoeding heeft vele voordelen, zowel voor de baby als voor de moeder. Een van de bekendste voordelen is misschien wel dat baby’s door het geven van borstvoeding een sterker immuunsysteem ontwikkelen, omdat ze via de moedermelk worden blootgesteld aan antilichamen. Daarnaast wordt borstvoeding in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende chronische ziekten bij zowel zuigelingen als volwassenen, waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
Maar daar houden de voordelen van borstvoeding niet op! Borstvoeding kan ook de band tussen moeder en kind verbeteren, omdat het huid-op-huidcontact bevordert. En niet te vergeten, het kan ontzettend handig zijn (je hoeft je geen zorgen te maken over het inpakken van flessen of het steriliseren van spenen onderweg) en kosteneffectief.
Nederland beveelt borstvoeding aan gedurende zes maanden, met exclusieve borstvoeding gedurende de eerste vier maanden. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt exclusieve borstvoeding aan voor de eerste zes maanden en voortzetting van de borstvoeding tot twee jaar of langer.
Borstvoeding heeft vele voordelen, zowel voor de baby als voor de moeder. Borstvoeding helpt de baby beschermen tegen infecties, bevordert een gezonde groei en ontwikkeling, vermindert het risico op zwaarlijvigheid en chronische ziekten op latere leeftijd. Borstvoeding helpt de moeder ook gewicht te verliezen na de bevalling en vermindert het risico op borstkanker en eierstokkanker.
Het eerste wat je moet doen is langzaam beginnen. Stop met een voeding tegelijk, zodat baby en moeder zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan de overgangsperiode. Als je je baby bijvoorbeeld elke drie uur voedt, probeer het dan terug te brengen naar elke vier uur. Bouw daarna het aantal voedingen geleidelijk verder af tot je helemaal gestopt bent met borstvoeding geven.
Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat er geen “juiste” manier is om te stoppen met borstvoeding geven. Sommige moeders geven er de voorkeur aan hun baby in een keer te spenen, terwijl anderen voor een meer geleidelijke aanpak kiezen. Het gaat er gewoon om dat je uitzoekt wat het beste werkt voor jou en je baby.
Er zijn enkele risico’s verbonden aan het afbouwen van borstvoeding, maar die kunnen grotendeels worden beperkt als ze zich toch voordoen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je baby een evenwichtige voeding krijgt met veel fruit, groenten en eiwitten. Je kunt ook zo lang mogelijk borstvoeding blijven geven om de gezondheid en ontwikkeling van je kind te waarborgen.
Elke moeder en baby is anders. Maar hier zijn wat algemene tekenen dat het tijd kan zijn om te spenen:
- Je baby is zes maanden oud of ouder;
- Je baby voedt meer dan acht keer per dag;
- Je baby heeft moeite om op gewicht te komen;
- Je voelt pijn of ongemak tijdens de borstvoeding;
- Je produceert niet genoeg melk;
- Je baby vertoont tekenen van tepelverwarring (d.w.z. hij geeft de voorkeur aan een flesje).
Elke baby is anders en elke moeder heeft haar eigen voorkeuren als het op borstvoeding aankomt. Hier zijn echter een paar algemene tips die kunnen helpen het spenen soepeler te laten verlopen:
- Begin met het geleidelijk afbouwen van de borstvoedingssessies. Of je nu minder minuten per keer borstvoeding geeft of een voeding of twee per dag overslaat, door de borstvoedingsfrequentie langzaam te verminderen, kan uw baby wennen aan minder moedermelk;
- Bied je baby andere bronnen van troost en voeding aan, zoals vast voedsel, flesvoeding of een fopspeen. Dit zal hem of haar helpen zich vol en tevreden te voelen, zelfs na het afbouwen van de borstvoeding;
- Wees geduldig en begripvol met.
Dus je bent klaar om de borstvoeding af te bouwen? Gefeliciteerd! We hopen dat deze blogpost je geholpen heeft het proces wat gemakkelijker voor je te maken. Onthoud dat het belangrijk is om de dingen langzaam en geleidelijk aan te doen, zodat je kleintje zich zonder problemen kan aanpassen. Als je vragen of zorgen hebt, praat dan zeker met je kinderarts. Bedankt voor het lezen!