Kinderen beginnen steeds eerder aan hun eerste mobieltje, dit maakt de opvoeding voor ouders nog een stuk moeilijker. Je hebt als ouder vaak weinig controle over het internetgebruik en telefoongebruik van je kind. Gelukkig zijn er apps in het leven geroepen om ouderlijk toezicht te houden op het mobieltje van je kind.

Het in de gaten houden van het online gedrag van je kinderen is een slimme move. Vaak sta je er als ouder niet bij stil, maar wat zij op hun mobieltje uitvoeren kan gevaarlijk zijn. Naarmate je kind wat ouder wordt, kun je de controle iets versoepelen.

 

Apps voor ouderlijk toezicht

Tegenwoordig is het heel normaal dat kinderen opgroeien met een smartphone. Het is belangrijk dat je kind meegaat met de tijd. Daarbij is het belangrijk dat het veilig blijft voor je kind.

Een smartphone en internet zijn in deze tijd niet meer weg te denken. Het is onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Let er daarbij wel op dat je voldoende ouderlijktoezicht houdt. Op die manier kan jouw kind zich op een verantwoorde manier ontwikkelen.

 

Familytime app

Met deze app bepaal je als ouder welke websites toegankelijk zijn voor jouw kind. Daarnaast kun je een tijdslimiet instellen voor het gebruik van bepaalde apps of websites. Ook wanneer je kinderen wat ouder zijn is dit heel handig. Je hoeft geen discussies meer te voeren over het gebruik van hun smartphone. Wanneer ze aan school moeten werken of naar bed moeten, kun je ervoor zorgen dat ze hun smartphone niet meer kunnen gebruiken.

 

Kids Place

Kids place wordt vooral gebruikt onder de jongere kinderen. Met deze app kun je een pincode toevoegen aan apps. Op deze manier kunnen je kinderen niet zomaar elke app openen. Het is ook mogelijk om een pincode toe te voegen voor het afsluiten van de app. Zo kan je kind niet zomaar een andere app gebruiken. Je hoeft je door deze pincodes geen zorgen meer te maken over het appgebruik van je kind.

 

My mobile watchdog

Met deze app kun je het online gebruik van je kind streng in de gaten houden. De app heeft namelijk niet alleen de mogelijkheid toegang tot apps en websites te blokkeren, maar kan zelfs de locatie van je kind traceren. Ook gaat deze app nog een stapje verder. Het is namelijk zelfs mogelijk om toegang te krijgen tot verstuurde berichtjes en de belgeschiedenis van je kind.

Het gebruik van sociale media is ook te reguleren. Door deze apps te blokkeren, blokkeer je de gehele toegang tot sociale media. Wanneer je kinderen wat ouder zijn, is dit moeilijk tegen te houden.

 

Tips om de veiligheid van je kind op internet te waarborgen

Naast het gebruiken van apps voor ouderlijk toezicht, geven wij je nog een aantal tips om je kind op een veilige manier te laten internetten.

Houd allereerst zelf altijd een oogje in het zeil als je kind gebruik maakt van zijn/haar smartphone. Of dat nu met een Samsung S23 van Tele2 is, of een oudere smartphone, je moet altijd het overzicht bewaren. Het ouderlijktoezicht begint bij jou zelf.

Praat daarnaast ook over de gevaren van het internet. Op deze manier maak je je kind duidelijk dat hij/zij niet zomaar gebruik mag maken van elke website. Je zorgt hiervoor dat je kind gewaarschuwd is en deze websites vermijdt.