Kom je in de buurt van je uitgerekende datum en sta je te popelen om je baby te ontmoeten? Terwijl sommige vrouwen van nature vanzelf een bevalling opwekken, kunnen anderen een beetje hulp nodig hebben. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te proberen de bevalling op te wekken, van natuurlijke methoden tot medische procedures.

Bedenk dat niet al deze methoden gegarandeerd werken, dus bespreek je opties met je arts voor je iets probeert. Als er niets anders is, weet je in elk geval wat er beschikbaar is als je besluit dat je de bevalling wilt opwekken. Enkele natuurlijke manieren om de bevalling op te wekken zijn acupunctuur, teunisbloemolie, castorolie, en tepelstimulatie.

Van acupunctuur wordt gedacht dat het de afgifte van oxytocine stimuleert, dat is het hormoon dat weeën veroorzaakt. Teunisbloemolie bevat prostaglandinen, dat zijn hormonen die helpen de baarmoederhals zachter te maken en voor te bereiden op de bevalling. Castor olie stimuleert de darmen en kan weeën veroorzaken. En stimulatie van de tepels kan het vrijkomen van oxytocine en prostaglandinen veroorzaken.

Er zijn maar heel weinig risico’s verbonden aan het op natuurlijke manier opwekken van de bevalling. De voornaamste risico’s hebben te maken met het feit dat de bevalling opgewekt wordt en sneller kan vorderen dan normaal. Dit kan leiden tot foetale nood of andere problemen. Deze risico’s zijn echter heel klein en kunnen meestal met de juiste zorg vermeden worden.

Sommige vrouwen kunnen door de bevalling ook last krijgen van uitdroging of uitputting. Maar ook deze risico’s zijn erg klein en kunnen vermeden worden door veel te drinken en voldoende rust te nemen. In het algemeen is op natuurlijke manier weeën opwekken een veilige en effectieve manier om weeën op gang te brengen.

Er zijn een paar voordelen aan het natuurlijk opwekken van de bevalling, in tegenstelling tot medisch opwekken. Ten eerste is er veel minder kans op complicaties voor moeder en kind. Ten tweede is de bevalling meestal korter en minder pijnlijk dan die van medisch opgewekte bevallingen. Tenslotte melden veel vrouwen dat ze zich bij een natuurlijke inductie meer in controle voelen dan bij een medische ingreep

Natuurlijk is elke bevalling anders en zijn er altijd risico’s aan verbonden. Het is belangrijk om met je arts of verloskundige te praten voor je een beslissing neemt over het opwekken van de bevalling. Zij kunnen je helpen de risico’s en voordelen af te wegen op basis van je individuele situatie.

Je kunt het beste naar het ziekenhuis gaan als je weeën ongeveer 5 minuten uit elkaar liggen en ongeveer een minuut duren. Maar de bevalling van elke vrouw is anders, dus het is belangrijk naar je lichaam te luisteren en naar het ziekenhuis te gaan als je het gevoel hebt dat je weeën hebt.

Als je niet zeker weet of je al dan niet aan het bevallen bent, bel dan je arts of verloskundige en vraag om hun advies. En onthoud altijd: better safe than sorry! Het is altijd beter te vroeg naar het ziekenhuis te gaan dan te laat. Er zijn verschillende methoden die artsen gebruiken om de bevalling medisch op te wekken, afhankelijk van de situatie en de gezondheid van de moeder en de baby.

Enkele veel voorkomende methoden zijn het gebruik van medicijnen zoals oxytocine om de weeën te stimuleren, het kunstmatig breken van de vliezen (vruchtzak), of het gebruik van vacuümextractie om de baby eruit te helpen trekken. In sommige gevallen, als er een probleem met de baby is of als de bevalling niet normaal vordert, kan een keizersnede nodig zijn. Elke situatie is uniek, dus het is belangrijk om al je opties met je arts te bespreken.

Ja, er zijn een paar risico’s verbonden aan het medisch opwekken van de bevalling. Zo kan medische inductie foetale nood veroorzaken of het risico op een keizersnede vergroten. Maar in de meeste gevallen wegen de voordelen van medische inductie op tegen de risico’s. Medische inductie kan gebruikt worden om de bevalling op te wekken als een vrouw nog niet aan het bevallen is of als de bevalling vertraagd of gestopt is.

Het kan ook gebruikt worden om de bevalling te versnellen als ze langzaam vordert. Over het algemeen is medische inductie een veilige en effectieve manier om de bevalling op te wekken. Het is echter belangrijk de risico’s en voordelen met je arts te bespreken voor je beslist of je al dan niet een medische inductie wilt ondergaan.

Nu je weet hoe je de bevalling kunt opwekken, hoop ik dat alles soepel verloopt voor jou en je kleintje. We hopen dat onze blogpost je alle informatie heeft gegeven die je nodig hebt voor een gezonde en voorspoedige bevalling. Bedankt voor het lezen!