Tijdens de zwangerschap ben je natuurlijk druk bezig met de voorbereiding op het grote moment Het is natuurlijk een langdurig en erg persoonlijk proces; iedereen ervaart dit anders en er is niemand die je kan vertellen hoe je het moet ervaren. De voorbereiding doe je natuurlijk ruim van tevoren. Ondanks dat dit ook voor iedereen anders is, is er wel een rode draad in te vinden. We geven in deze blog een aantal tips om deze rode draad aan te kunnen houden.

Lees boeken

Een goede manier om rustig te beginnen met de voorbereiding tijdens de zwangerschap, is het lezen van boeken over de bevalling. Het is niet alleen een manier om informatie te winnen over het onderwerp, lezen is ook heel rustgevend. Dit is voor zowel jou als de kleine in je buik erg belangrijk. Wanneer je online informatie gaat lezen, op bijvoorbeeld forums, kun je ook altijd vragen naar meer informatie of ervaringen van lezers bekijken. Met lezen bedoelen we niet alleen lezen voor jezelf, ook voorlezen is een goede voorbereiding. Zo kan de baby onbewust al aan je stem wennen.

Volg een zwangerschapscursus

Door het volgen van zogeheten ‘prenatale’ lessen, leer je over de verschillende fasen van de bevalling. Ook krijg je tips hoe je deze dag het beste kan benaderen en wat er allemaal op je af gaat komen. Het fijne van deze lessen is dat het vaak groepslessen zijn, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Je kunt dus ervaringen met elkaar delen. Deze lessen kun je ook met je partner samen volgen.

Beweeg voldoende en let op je voeding

Het is belangrijk om genoeg energie te hebben tijdens de zwangerschap, de baby in je buik moet er immers ook op teren. Energie krijg je van voldoende beweging en gezond eten. Elke dag een stukje wandelen helpt al enorm. Let ook goed op wat je eet. Zorg ervoor dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Probeer vanzelfsprekend alcohol en sigaretten te vermijden. Het is slechts een kleine opoffering voor het wonder wat je ervoor terugkrijgt. Voldoende lichaamsbeweging en een fit lichaam helpt ook de pijn van de bevalling te verzachten.

Geniet!

Misschien wel de allerbelangrijkste tip die we kunnen geven: geniet! Het is een hele bijzondere tijd in je leven, dus ontspan en neem je rust. Maak je niet te druk over wat er allemaal op je af gaat komen, laat het vooral gebeuren. Begin alvast met nadenken over de periode na de bevalling, met name de eerste weken. Denk na over de benodigdheden van een baby. De kinderkamer, de kinderwagen, het wiegje enzovoort. Denk na over kraamcadeaus, je kunt alvast een lijstje maken met ideeën voor originele kraamcadeaus en deze delen met je vrienden en familie!