Het toilet is onmisbaar in iedere woning. Alhoewel we er behoorlijk wat tijd spenderen, des te minder tijd we steken in het uiterlijk ervan. Desalniettemin is er één trend die de laatste jaren steeds duidelijker naar voren komt: het hangtoilet. Maar, waarom is het hangtoilet tegenwoordig nu precies zo populair? In dit artikel lees je er alles over!

  1. Wat is een hangtoilet precies?

Het is geen hogere wiskunde: een hangtoilet is een toiletpot die direct aan de muur wordt bevestigd en loshangt van de vloer. In tegenstelling tot een ‘traditioneel’ staand toilet, is het inbouwreservoir in de muur weggewerkt. Je ziet dus enkel de hangende toiletpot en de doortrekknop.

  1. Wat zijn de voordelen van een hangtoilet?

Alhoewel de keuze voor een hangend of staand toilet in de eerste plaats een smaakkwestie is, heeft een hangtoilet zeker enkele voordelen ten opzichte van een staand toilet.

  • Strakke afwerking: Het wegwerken van het inbouwreservoir in de muur is één van de voornaamste voordelen van een hangtoilet. Deze nette wandafwerking ziet er namelijk een stuk strakker uit dan een toilet met een zichtbare ‘ouderwetste’ stortbak.
  • Ruimtelijke uitstraling: Een tweede voordeel is dat zo’n zwevende toiletpot in vergelijking met een staand toilet een stuk ruimtelijker oogt. Bovendien neemt de stortbak ook in letterlijke zin geen ruimte meer in. En die ruimte is kostbaar in dit ‘kleine kamertje’.
  • Hygiënisch(er): Tenslotte zorgt de hangende toiletpot ervoor dat de vloer vrij blijft. Dit is ook nog eens hygiënisch(er). Alle hoekjes zijn op deze manier namelijk eenvoudig te bereiken en schoon te maken. Dit in tegenstelling tot een staand toilet waarbij het haast onmogelijk is om achter het toilet schoon te maken.
  1. Zitten er ook nadelen aan een hangtoilet?

Een hangtoilet brengt bovendien nauwelijks nadelen met zich mee. Naast de smaakkwestie, is het enige nadeel dat de installatie van een hangtoilet meer werk en kosten vergt dan de installatie van een staand toilet. Zeker wanneer je een oude toiletpot wilt vervangen. Wanneer het hangtoilet geïnstalleerd is, zul je er echter geen omkijken meer naar hebben.