Heb je een auto op het oog? Wil je een verbouwing aan jouw huis financieren of heb je wellicht een ander leendoel? Dan kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Deze leenvorm kan je in principe overal voor gebruiken. Maar waar moet je rekening mee houden voordat je een financiering aanvraagt bij de kredietverstrekker, grootbank of alternatieve financier? Dat leg ik uit in dit artikel!
Is een persoonlijke lening iets voor jou?
Je hebt extra geld nodig. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je een auto wilt aankopen, tuinaanleg wilt financieren, geld wilt lenen voor zonnepanelen, een renovatie of omdat je gewoonweg wat extra financiële ruimte wilt. Een persoonlijke lening kan je helpen om deze projecten of aankopen te realiseren. Je betaalt een vast bedrag vermeerderd met een vast rentepercentage gedurende een vooraf bepaalde looptijd. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Dat biedt duidelijkheid, zekerheid en ook meer rust.
Of toch een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet, ook wel een flexibele lening genoemd, kent geen looptijd. Dit staat niet van tevoren vast. Daarbij is de rente van een doorlopend krediet variabel en kun je steeds weer opnemen tot de afgesproken kredietlijn. Hierdoor kan het verleidelijk zijn om meer te lenen dan je vooraf had bedacht. Dit kan dus extra duur uitpakken en daar dien je vooraf goed rekening mee te houden. Wel betaal je bij een doorlopend krediet alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Ook kan deze type leenvorm uitkomst bieden, als je langere tijd geld wilt lenen en niet weet hoeveel.
Leen verstandig!
Geld lenen kost geld. Je doet er daarom goed aan om verantwoord te lenen. Je moet er rekening mee houden dat je het leenbedrag moet terugbetalen, maar ook de rente. Leen dus ook nooit meer dan je kunt terugbetalen. Het doet daarom deugd om je te laten adviseren, zodat je een lening en looptijd kiest die bij jouw leendoel past.