Nu de zomer weer is begonnen ben je wellicht druk bezig om de hele buitenboel aan kant te krijgen voordat de vakantie begint. Wanneer de kinderen alle dagen thuis zijn, wordt het immers een stuk lastiger om buiten aan het werk te gaan. Zeker als je zelf ook nog eens weg gaat. Er zijn echter van die klusjes die niet uitgesteld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de gevel. Wanneer dit écht noodzakelijk is, moet je hier niet mee wachten tot de herfst of volgend jaar. Dan loop je het risico dat er meer schade ontstaat en het volgend jaar een heel stuk meer gaat kosten om dit nog te herstellen.

Wil jij je gevel nog voor de zomervakantie een nieuwe lik verf geven? Maar heb je geen idee waar je aan moet denken of hoe je moet beginnen? Maak dan gebruik van de volgende tips.

Laat je adviseren

Voordat je kunt gaan beginnen moet er natuurlijk ook eerst verf worden gekocht. Daar begint meestal al het eerste dilemma. Want voor welke verf kies je? Kies je voor de bekende merken zoals sigma verf of Wijnozol? Of probeer je misschien nog wat extra te besparen door voor een huismerk te kiezen? De prijzen en de kwaliteitskenmerken lopen sterk uiteen. Daarom is het verstandig om je te laten adviseren. Zo weet je zeker dat je de juiste verf koopt en dat je hier ook het beoogde resultaat van kunt verwachten.

Let op de temperatuur

Zeker nu de zomer is begonnen is het belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden. Eveneens als de luchtvochtigheid. Kies je een te warme dag met een zeer hoge luchtvochtigheid, dan is de kans groot dat de verf minder goed dekt en er misschien zelfs blaasjes ontstaan. Dat wil je niet. Lees daarom altijd goed de bijbehorende instructies van de verf, zodat je zeker weet bij welke weersomstandigheden deze aangebracht kan worden.

Welke temperatuur het minimaal of in dit geval maximaal mag zijn, is per verf verschillend. Kies je bijvoorbeeld voor sigma facade topcoat satin? Dan is deze veel beter geschikt tegen alle temperaturen. De verf staat er bekend om dat deze het gehele jaar door gebruikt kan worden. Verven bij een luchtvochtigheid boven de 90 procent en 25 graden wordt echter meestal afgeraden.

Kortere droogtijd

Op ieder verfblik wordt aangegeven hoe lang de droogtijd is. De omstandigheden kunnen dit echter wel wat veranderen. De aangegeven droogtijd is slechts een gemiddelde. Verf je in de zomer? Dan is de droogtijd over het algemeen een stuk korter. Houd er wel rekening mee dat je niet midden in de zon op het warmste moment van de dag gaat schilderen. In dat geval loop je namelijk het risico dat de verf onder je handen droogt en er zelfs blaasjes zullen ontstaan. In het ergste geval betekent dit dat je een deel van de verf moet opschuren en weer over kunt doen. Bespaar jezelf veel werk door op een bewolkte dag te verven of te wachten tot de zon ver genoeg is weggedraaid en er meer schaduw is.