Lego stamt uit het begin van de twintigste eeuw, kreeg in de jaren ’50 de bekende vorm die het nu nog steeds heeft en is al twee keer uitgeroepen tot speelgoed van de eeuw. Dat is niet zo vreemd, omdat er maar weinig mensen zijn die de bouwsteentjes met op elk nopje het logo niet kennen. En ook de slogan staat nog steeds als een huis: van LEGO kun je alles maken.

Nuttig speelgoed

Het is en blijft heerlijk speelgoed, en ook nog nuttig voor de ontwikkeling van de creativiteit van kinderen, hun wiskundig en ruimtelijk inzicht en oplossend vermogen. Daarnaast stimuleert het de fantasie. Naast het bouwen, kunnen ze er allerlei ‘verhaaltjes’ mee verzinnen die zich onder hun eigen ogen afspelen. Terwijl jij je thuis aan de keukentafel bezighoudt met je mail, de buurvrouw, je belastingaangifte of een energievergelijker, droomt je kleuter, peuter of oudere kind heerlijk weg door zijn of haar bouwwerken. Ze creëren hun eigen kleine wereldje.

Geschiedenis in het kort

In 1916 begon de Deen Ole Krik Christiansen een winkeltje met zelf vervaardigde houten meubels. Maar in 1932 legde hij zich ook toe op het maken van houten speelgoed. Toen ontstond de naam LEGO, een afkorting van het Deense leg godt, dat ‘speel goed’ betekent. Met de opkomst van kunststof na de Tweede Wereldoorlog, ontwikkelde Christiansen, later opgevolgd door zijn zoon Godtfred, de blokjes zoals we die nu kennen.

Populair

Na een korte dip nam LEGO een absolute vlucht die nog lang niet ten einde lijkt. Waren het in de jaren ’60 alleen nog simpele blokjes om mee te bouwen, later kwamen er varianten: het zogenaamde technische LEGO voor de wat oudere kinderen, Fabuland (na Duplo als babyspeelgoed waren dit een soort sprookjespoppetjes voor peuters), de maan-LEGO en er werden elektronische elementen toegevoegd bij bijvoorbeeld de LEGO-treinen en later ‘Light & Sound’. In deze eeuw valt vooral de samenwerking met andere bekende fenomenen op: Star Wars, Friends en Frozen bijvoorbeeld. En dat allemaal terwijl je ook nog gewoon een LEGO-bouwpakket voor een simpele helikopter of politiewagen kunt kopen.

Volwassenen

Vond je het als puber vroeger maar moeilijk om de stenen vaarwel te zeggen? Tegenwoordig schaamt (bijna) geen enkele volwassene zich ervoor om te vertellen dat hij op zolder een eigen LEGO-land heeft opgebouwd. Het programma LEGO MASTERS, waar volwassen fans bouwopdrachten uit moesten voeren, kende goede kijkcijfers. En dan was er in 2009 James May, die in James May Toy Stories een compleet woonhuis bouwde van de blokjes, groot genoeg om zelf in te wonen. Het zijn allemaal leuke weetjes, maar het belangrijkste is dat jij weet dat LEGO nog steeds geweldig speelgoed voor je kind is.