We weten allemaal dat baby’s schattig zijn (of althans dat horen ze te zijn). Maar af en toe kun je een zuigeling tegenkomen die allesbehalve schattig is. Wat is de beste manier om in zo’n situatie te reageren? Vertel je de ouders de waarheid, of ga je er gewoon in mee en glimlach je? Lees verder voor enkele tips over hoe je met lelijke baby’s kunt omgaan.

Een “lelijke baby” wordt meestal gedefinieerd als een baby die volgens maatschappelijke normen als onaantrekkelijk wordt beschouwd. Er zijn enkele redenen waarom mensen dat over andere baby’s kunnen zeggen – misschien maken ze een terloopse opmerking over de ouders van het kind, of ze kunnen gewoon grappig proberen te zijn.

In sommige gevallen kunnen mensen echt geloven dat de baby lelijk is, en dit kan voortkomen uit enkele verschillende vooroordelen (waaronder raciale vooroordelen). Ongeacht de reden waarom iemand het zegt, een baby “lelijk” noemen wordt over het algemeen als onbeleefd en ongevoelig beschouwd. Als je in een situatie komt waarin iemand zo’n opmerking over een kind heeft gemaakt, kun je die het beste beleefd negeren en verder gaan.

Er is eigenlijk geen goed antwoord op de vraag over wanneer iemand je baby in het openbaar lelijk noemt. Je kunt het negeren en hopen dat de persoon weggaat, of je kunt hem confronteren en het risico lopen ruzie te krijgen. Geen van beide opties is ideaal, maar soms heb je gewoon te maken met mensen die onbeleefd zijn.

Als je toch besluit de persoon te confronteren, zijn er een paar dingen die je kunt zeggen. Probeer eerst kalm en beheerst te blijven. Het is belangrijk om niet te boos te worden, want dat maakt de situatie alleen maar erger. Ten tweede wijs je hem er zachtjes op dat het ongepast is commentaar te geven op het uiterlijk van een ander, vooral van een kind.

En herinner ze er tenslotte aan dat schoonheid subjectief is en dat je baby mooi is voor jou.
Er zijn zeker voordelen aan het zijn van een lelijke baby. Ten eerste heb je minder kans om het onderwerp te worden van ongewenste aandacht en oordeel van vreemden. Je ouders zijn misschien ook milder voor je en zullen minder snel elke beweging die je maakt onder de loep nemen.

Bovendien kan een lelijke baby zijn in sommige gevallen juist positief zijn. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat onaantrekkelijke baby’s meer kans hebben om op te groeien tot succesvolle volwassenen dan hun schattige soortgenoten. Dus, hoewel er wat nadelen kunnen kleven aan het zijn van een lelijke baby, lijkt het er over het algemeen op dat er meer positieve dan negatieve uitkomsten aan deze aandoening verbonden zijn.

Dat je ouders je een lelijke baby noemden is niet jouw schuld, en je hoeft je er niet schuldig over te voelen of je te schamen. Het is belangrijk te onthouden dat je ouders waarschijnlijk alleen maar hun eigen onzekerheden op jou projecteerden, en dat ze eigenlijk niets zeiden over je intrinsieke waarde als persoon.

Het is ook belangrijk te begrijpen dat de emotionele gevolgen van lelijk genoemd worden door je ouders heel schadelijk kunnen zijn, en kunnen leiden tot een laag gevoel van eigenwaarde en gevoelens van waardeloosheid. Als je merkt dat je met deze problemen worstelt, is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt, zodat je de wonden die je ouders hebben toegebracht kunt beginnen te helen.

Met tijd en geduld kun je leren hen te vergeven en verder te gaan met je leven. Als je kind geplaagd of belachelijk gemaakt wordt omdat mensen het een lelijke baby vinden, zijn er een paar dingen die je als ouder kunt doen om te helpen. Probeer eerst het gevoel van eigenwaarde van je kind op te bouwen door het vaak te prijzen voor zijn intelligentie, talenten, en uiterlijk.

Help ze in te zien dat schoonheid niet alleen huiddiep is door ze verhalen te vertellen over aardige en mooie mensen die misschien niet traditioneel “goed uitziende” gelaatstrekken hebben. Het is ook belangrijk je kind te leren hoe het assertief kan reageren op schelden en pesten – zodat het weet hoe het in deze situaties voor zichzelf kan opkomen.

Zorg er tenslotte voor dat je je kind een ondersteunende en liefdevolle thuisomgeving biedt, waar het zich geliefd en geaccepteerd voelt zoals het is. Er zijn een paar dingen die gedaan kunnen worden om te voorkomen dat kinderen in de eerste plaats als lelijke baby’s worden bestempeld. Een ervan is ervoor te zorgen dat ze goed verzorgd en goed gevoed worden. Een andere is ervoor te zorgen dat ze veel liefde en aandacht krijgen.

Tenslotte is het belangrijk om ze van jongs af aan een positief zelfbeeld bij te brengen. Door deze dingen te doen, kunnen we er ook voor zorgen dat onze kinderen opgroeien tot zelfverzekerde en gelukkige individuen die van zichzelf houden zoals ze zijn.

Wat je ook doet, je kind zal op een bepaald moment in zijn of haar leven gepest worden. Het belangrijkste is dat je je kind helpt een sterke basis van zelfvertrouwen op te bouwen, zodat het plagen hem of haar niet meer zo erg hindert. Leer je kind van zichzelf te houden en zichzelf te aanvaarden om wie hij is. Met jouw steun zal hij of zij opgroeien tot een zelfverzekerde volwassene die elke tegenslag aankan die op zijn of haar pad komt.

Bedankt voor het volgen van onze blog serie over hoe om te gaan met kinderen die over hun uiterlijk gepest worden!