Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Naast het geven van liefde en aandacht is het ook belangrijk om je kind bepaalde vaardigheden aan te leren. Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke vaardigheden je kind nodig heeft en hoe je deze het beste kunt aanleren. In dit artikel delen we 5 handige tips waarmee je jouw kind eenvoudig vaardigheden kunt aanleren.

#1 Maak het leuk

Je kinderen nieuwe vaardigheden aanleren kan soms als een verplichting voelen. Maar door het leuk te maken vergroot je hun motivatie om te leren. Maak bijvoorbeeld van het leerproces een spelletje of betrek andere kinderen erbij. Zo wordt leren een plezierige ervaring!

#2 Begin op tijd

Vaak geldt: jong geleerd is oud gedaan. Hoe eerder je begint met het aanleren van bepaalde vaardigheden, hoe makkelijker het wordt voor je kind om deze in de toekomst toe te passen. Bovendien kan het aanleren van vaardigheden bijdragen aan de ontwikkeling van je kind.

#3 Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren vooral door te kijken en na te doen. Geef daarom zelf het goede voorbeeld en laat zien hoe je bepaalde vaardigheden toepast in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door samen te koken, waarbij je jouw kind stap voor stap uitlegt hoe je een gerecht maakt. Of door samen zijn/haar speelgoed op te ruimen.

#4 Geef positieve feedback

Positieve feedback is belangrijk voor de motivatie van je kind. Laat merken dat je trots bent op je kind en benoem wat er goed gaat. Door deze positieve feedback krijgt je kind meer zelfvertrouwen en zullen ze eerder geneigd zijn om nieuwe dingen te leren.

 

#5 Herhaling is key

Het aanleren van nieuwe vaardigheden aan je kind vergt oefening en herhaling. Geef niet op wanneer iets niet meteen lukt en blijf regelmatig oefenen met je kind. Het vergt tijd en inzet, maar uiteindelijk zal je kind de vaardigheid beheersen. Overweeg ook om een cursus ouderschap te volgen om te leren hoe je het beste vaardigheden aan je kind kunt aanleren.

 

Het aanleren van vaardigheden is niet altijd makkelijk, maar door gebruik te maken van bovenstaande tips wordt het een stuk eenvoudiger. Belangrijk is om het leuk te maken, op tijd te beginnen, zelf het goede voorbeeld te geven, positieve feedback te geven en te blijven oefenen. Door deze aanpak kun je als ouder je kind goed voorbereiden op de toekomst. We wensen je/jullie veel succes!