Kinderen krijgen steeds eerder een telefoon. Als ouder ontkom je hier ook bijna niet meer aan. Al vanaf een jaar of tien is het tegenwoordig al de normaalste zaak van de wereld om een eigen telefoon te hebben. Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat je je kind ook direct de nieuwste smartphone hoeft te geven. De meeste ouders kiezen ervoor om hun kind eerst een oude telefoon van zichzelf te geven. Dit is een slimme manier om te ontdekken of ze er echt zuinig mee om kunnen gaan en of ze er verantwoordelijk mee zijn. 

Toch is het een hele stap voor veel ouders om hiermee te starten. Want waar moet je aan denken? Hoe zorg je dat deze veilig gebruikt kan worden? 

Wel of geen abonnement? 

Je hebt natuurlijk weinig aan een telefoon als hier niet mee gebeld kan worden. Maar sluit je voor je kind een abonnement af of gebruik je beltegoed? Een goedkope sim only is een goed alternatief. Dan ben je meestal slechts enkele euro’s per maand kwijt en je kind is gegarandeerd altijd bereikbaar. Bovendien kun je middels een abonnement ook eenvoudig het verbruik van je kind in de gaten houden.

Houd er wel rekening mee dat je een telefoonabonnement nooit op naam van je kind mag zetten. Tot achttien jaar zal deze dus op jouw naam komen te staan. Sommige providers bieden ook zogenaamde kinderabonnementen aan. Hierbij worden bepaalde diensten automatisch geblokkeerd. Zo word je nooit verrast door onnodig hoge kosten. 

Bekijk de batterijconditie 

De voornaamste reden om een telefoon te vervangen is omdat de accu het niet meer goed doet. Dit is helaas niet te voorkomen. Een batterij heeft nou eenmaal niet het eeuwige leven. Er zijn manieren om de levensduur te verlengen, maar uiteindelijk zul je vanzelf merken dat je telefoon steeds sneller opgeladen moet worden. Voordat je je telefoon aan je kind schenkt, is het daarom belangrijk om de batterijconditie te controleren. Zo voorkom je dat je kind een telefoon krijgt die na luttele uurtjes al opgeladen moet worden. Je wil er immers voor zorgen dat je kind altijd bereikbaar is en dat kan niet met een telefoon die onbetrouwbaar is. 

De batterijconditie kun je eenvoudig controleren bij je instellingen. De conditie moet minimaal 75 procent zijn om dagelijks zonder problemen gebruikt te kunnen worden. 

Afspraken maken 

Natuurlijk is het ook belangrijk om samen afspraken te maken. Hoe lang mag je kind op zijn of haar telefoon zitten? Mag deze altijd met hem mee? Welke apps mogen wel of juist niet gebruikt worden? Ga je akkoord met social media gebruik en zo ja, welke extra afspraken maken jullie hier dan over? 

Wist je dat je op de meeste telefoons tegenwoordig een beperking op de schermtijd kan instellen? Zo weet je zeker dat je kind niet stiekem uren op zijn telefoon zit te scrollen. Je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat de telefoon na een bepaalde tijd niet meer gebruikt kan worden.