Heb je wel eens van regeldagen gehoord? Het zijn dagen waarop je baby meer eet dan gewoonlijk, en ze zijn een teken dat je baby goed groeit en zich ontwikkelt. In deze blogpost bespreken we wat regeldagen zijn, wat ze veroorzaakt, en hoe je je erop kunt voorbereiden. We geven ook enkele tips om het voedingsschema van je baby tijdens deze dagen in goede banen te leiden. Blijf lezen om meer te weten te komen!

Regeldagen zijn dagen waarop baby’s meer eten dan gewoonlijk, ook vaker huilen. Dit wordt ook wel een refluxdag genoemd. Sommige baby’s hebben refluxdagen omdat hun maag zich na elke voeding niet helemaal leegt. Als dit gebeurt, kan de baby zich ongemakkelijk voelen en vaker huilen. Een regeldag kan helpen de maag leeg te maken en de baby helpen zich beter te voelen.

Op een regeldag zal je baby waarschijnlijk meer voeden of flesvoeding drinken dan hij of zij gewoonlijk doet. Hij of zij kan ook overgeven of een onregelmatige stoelgang hebben. Elke baby is anders, dus er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Een goede vuistregel is echter dat baby’s meestal meer regeldagen hebben (dagen waarop ze om meer eten vragen en vaker huilen) als hun bloedsuikerspiegel laag is of als ze een groeispurt doormaken.

Dus als je baby langdurig kieskeurig lijkt of huilt, kan het nuttig zijn om bij te houden of deze episodes overeenkomen met tijden waarop de eetgewoonten van je baby lijken te veranderen. Op dagen dat je baby extra kieskeurig is of om meer voedsel vraagt, is het het beste om gewoon met de stroom mee te gaan en hem te geven wat hij nodig heeft.

Dit kan een dag zijn waarop je eindigt met een paar nieuwe striemen, maar het is het waard om je kleintje gelukkig en tevreden te zien. Huilen is de manier van de baby om ons te vertellen dat ze iets nodig hebben, dus probeer altijd zo goed mogelijk op hun signalen te reageren. Hoewel er op zich geen risico’s verbonden zijn aan regeldagen, is er wel een potentieel nadeel: striae.

Omdat de huid van baby’s tijdens deze dagen zo strak gespannen wordt, kan ze soms scheuren, wat tot ontsierende striae leidt. Dit komt echter niet vaak voor, en de meeste baby’s zullen tijdens hun regeldagen gewoon een gezonde groei doormaken. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat je baby op regeldagen voldoende te eten krijgt.

Ten eerste let je op hongersignalen en geef je je baby te eten als hij tekenen van honger vertoont. Ten tweede, zorg ervoor dat je een variatie aan gezond voedsel aanbiedt en geef je ze de gelegenheid zo veel of zo weinig te eten als ze willen. Vertrouw tenslotte op je instinct – als je het gevoel hebt dat je baby niet genoeg te eten krijgt, praat dan met je kinderarts.

Soms kunnen regeldagen moeilijk zijn, maar met een beetje geduld en doorzettingsvermogen kun je ervoor zorgen dat je baby de voeding krijgt die hij nodig heeft. Elke baby is anders, dus sommige baby’s kunnen op een regeldag meer voedsel nodig hebben, terwijl andere misschien vaker huilen. Hier zijn wat tips die je kunnen helpen om met een regeldag om te gaan:

  • Bedenk dat elke dag anders is, en dat sommige dagen gemakkelijker zullen zijn dan andere;
  • Probeer ontspannen en positief te blijven, ook al is het moeilijk;
  • Als je baby vaker huilt dan gewoonlijk, probeer dan uit te zoeken wat de oorzaak van de tranen kan zijn. Is je baby ongemakkelijk? Hongerig? Vermoeid? Heeft hij een groeispurt? Als je de oorzaak hebt vastgesteld, kun je proberen die aan te pakken;
  • Als je baby om meer voedsel lijkt te vragen, geef hem dan een ons of twee extra flesvoeding.

Regeldagen zijn een uitdagende tijd voor zowel baby’s als ouders, maar met de juiste informatie en hulpmiddelen kunnen ze beheersbaar zijn. Door te begrijpen wat regeldagen bij een baby zijn en wat je er tijdens kunt verwachten, kun je je kleintje helpen deze moeilijke dagen zo soepel mogelijk door te komen.

Dankzij deze blogpost heb je nu alle informatie die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je kind comfortabel en tevreden is tijdens zijn regeldagen. We hopen dat deze informatie nuttig was en dat je een soepele overgang naar het ouderschap hebt!