Als een vrouw aan het bevallen is, kan de term “strippen” gebruikt worden om het proces aan te duiden waarbij de vruchtzak van de wand van de baarmoeder gescheiden wordt. Dit wordt gedaan om de arbeid en bevalling te versnellen. Hoewel strippen een veel voorkomende procedure is, kan het ook enigszins pijnlijk zijn.

In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot scheuren of perforatie van de baarmoeder. Dus, wat is strippen precies, en wat moet je verwachten als je deze procedure ondergaat? Lees verder om het te weten te komen.

Strippen bij de bevalling is een proces waarbij de vliezen van de vruchtzak met de hand van de baarmoederhals van de moeder worden gescheiden. Dit wordt meestal gedaan in een poging de bevalling op te wekken, omdat het kan helpen de baarmoedermond dunner te maken en te verwijden, waardoor de bevalling gemakkelijker wordt

Er zijn een paar verschillende manieren waarop strippen kan worden uitgevoerd, maar meestal brengt een arts of vroedvrouw zijn vingers in de vagina en veegt ze dan in een cirkelvormige beweging rond de baarmoedermond. Dit scheidt de vliezen van de baarmoederwand en helpt tegelijk de productie van oxytocine te stimuleren, wat weeën kan opwekken.

Er zijn een paar risico’s verbonden aan strippen tijdens arbeid en bevalling, waarvan de ernstigste een mogelijk gescheurde huid is. Als de vruchtzak scheurt, is het water dat eens de baby beschermde en opving, nu weg. Het hoofdje van de baby raakt in het bekken verwikkeld – het breedste deel eerst – en daalt dan bij elke wee nog dieper in het bekken.

Maar als je perineum niet genoeg opgerekt is om het hoofdje van je baby op te nemen, kunnen zijn of haar schedelbeenderen verpletterd worden terwijl ze door je vagina afdalen. Dit kan intracraniële bloedingen veroorzaken en tot ernstige gezondheidsproblemen voor je kind leiden. Een ander risico is een infectie die neonatale scepsis heet.

Er zijn een paar verschillende manieren om te weten of je tijdens de bevalling je vliezen moet laten strippen. Een ervan is als je vliezen gebroken zijn, maar de bevalling nog niet begonnen is. Een andere manier is als de bevalling al begonnen is, maar de weeën niet sterk genoeg of dicht genoeg bij elkaar zijn om de bevalling te bevorderen.

Tenslotte kan het ook gedaan worden om de bevalling te versnellen als die langzaam vordert. Elk geval is een beetje anders, dus het is belangrijk om met je arts te overleggen of deze procedure al dan niet geschikt is voor jou. Maar over het algemeen kan het strippen van de vliezen helpen de bevalling op gang te brengen en de totale duur van de bevalling te verkorten.

De vliezen rond de baby worden tijdens de arbeid en bevalling gestript om het proces te versnellen. De arts of vroedvrouw zal een vinger in de baarmoederhals steken en de vruchtzak van de wand van de baarmoeder scheiden. Dit kan een stortvloed van vruchtwater veroorzaken, en leidt vaak tot een toename van de intensiteit van de weeën.

Membraanstrippen is een veel voorkomende procedure, maar ze houdt wel een klein risico op infectie in. Het strippen van je vliezen is een proces waarbij je zorgverlener een gehandschoende vinger in je vagina inbrengt en de zak met water van de hals van de baarmoederhals scheidt. Hierdoor komt een hormoon vrij dat prostaglandine heet, dat helpt om de baarmoedermond te rijpen (zachter en dunner te maken) en weeën kan stimuleren.

Er zijn een paar alternatieve methoden die in plaats van het strippen van je vliezen gebruikt kunnen worden, hoewel er momenteel geen bewijs is voor de werkzaamheid ervan. Een methode heet meervoudige puntdruk, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op de baarmoederhals om prostaglandine vrij te maken. Een andere is het vaginaal gebruiken van teunisbloemolie, dat kan helpen om de baarmoederhals zachter te maken.

Het belangrijkste voordeel van het laten strippen van je vliezen tijdens de bevalling is dat het kan helpen om de weeën te stimuleren en het bevallingsproces te bespoedigen. Voor vrouwen die al in een actieve bevalling zijn, kan dit een geweldige manier zijn om de zaak vooruit te helpen. Bovendien, als je wel aan het bevallen bent maar nog geen regelmatige weeën hebt, kan het strippen van je vliezen soms helpen om het proces op gang te brengen.

Er zijn ook enkele mogelijke andere voordelen van het strippen van je vliezen tijdens de bevalling. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het de kans dat je een vacuüm- of tangbevalling nodig hebt iets kan verkleinen. Bovendien kan het helpen om het risico op meconiumvlekken (wanneer de baby vóór de bevalling ontlasting laat lopen) en/of navelstrengprolaps (gebeurt als de navelstreng voor de baby door het geboortekanaal valt) te verlagen.

Dus, strippen voor arbeid – is het nodig? In sommige gevallen zou het kunnen. Als je een thuisbevalling hebt en je vliezen breken vroeg of de baby is posterieur, kan een strip helpen om de baby er sneller uit te krijgen. Als je weeën hebt en je baarmoederhals wordt dunner maar verwijdt niet, dan kan een strip helpen om de ontsluiting te versnellen.

Er zijn echter andere manieren om de weeën te versnellen zonder te strippen, zoals het gebruik van een klysma of het innemen van castorolie. Dus voordat je begint met strippen, zorg ervoor dat je het echt nodig hebt!