Als je terugkijkt naar tekenfilms uit het verleden, is het moeilijk om niet te grinniken om hun eenvoud. Vergeleken met de flitsende, high-definition tekenfilms van nu zijn oudere tekenfilms ronduit primitief. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet onderhoudend zijn! In feite zijn veel ervan ook nu nog hilarisch. Bekijk hieronder enkele klassieke cartoons!

Klassieke tekenfilms en waarom ze vandaag de dag nog steeds grappig zijn

Wie houdt er niet van een klassieke tekenfilm? Van Bugs Bunny tot Daffy Duck, deze personages maken ons al generaties lang aan het lachen. Maar wat is het dat deze tekenfilms zo grappig maakt? Een deel van het antwoord ligt misschien in hun eenvoud. Klassieke cartoons steunen vaak op fysieke humor en overdreven uitdrukkingen, die universele taal kunnen zijn die iedereen kan begrijpen.

Ze hebben ook de neiging zeer creatief te zijn, en spelen met ideeën en concepten op manieren die live-action shows gewoon niet konden. Bovendien zitten veel klassieke tekenfilms vol verwijzingen naar de popcultuur en inside jokes die zowel volwassenen als kinderen aanspreken. Het is geen wonder dat tekenfilms van vroeger ons ook vandaag nog aan het lachen maken.

Een paar voorbeelden van klassieke cartoons

Nederland heeft een lange traditie van animatie, die teruggaat tot de begindagen van de cinema. Een van de vroegste voorbeelden is Joris Ivens’ film “De Brug” uit 1926, die stop-motion animatie gebruikte om het verhaal te vertellen van twee arbeiders die een brug over een rivier bouwen.

In de jaren 1930 maakte animator George Pal een serie populaire “Puppetoons” films met behulp van stop-motion technieken. Andere vroege Nederlandse animatoren zijn Paul Terry, die de “Fabels van Aesop” serie maakte, en Max Fleischer, die de klassieke ” Betty Boop” tekenfilms produceerde.

De Nederlandse animatiestudio Rembrandt Films werd opgericht in 1947, en produceerde daarna vele populaire tekenfilms, waaronder “Willy Wonka and the Chocolate Factory” (1971) en “De Smurfen” (1981). Tegenwoordig zijn in Nederland verschillende vooraanstaande animatiestudio’s gevestigd, zoals Studio 100 en Episode1, die reclamespots, televisieshows en speelfilms produceren voor een publiek over de hele wereld.