Als nieuwe papa of mama kun je het best lastig krijgen in de nacht. Baby’s houden er namelijk van om midden in de nacht opeens te gaan huilen en daar ben jij natuurlijk slachtoffer van. Je moet naar de baby toelopen om hem weer in slaap te laten vallen of je moet hem negeren, maar dan zit je de hele tijd met dat gekrijs. Kortom, een baby zorgt er meestal wel voor dat je een minder goede nachtrust krijgt. Maar hoe krijg je deze nachtrust terug? Hoe zorg je ervoor dat je beter zult gaan slapen met een baby in huis? Hier zijn 5 tips voor nieuwe ouders om je nachtrust terug te winnen. 

1. Een goed ritme

Een betere nachtrust begint met je baby beter in slaap te laten vallen en zorgen dat hij/zij niet wakker wordt. Om te zorgen dat je baby sneller en beter slaapt, kun je een ritme opbouwen. Dit betekent dus dat je altijd hetzelfde moet doen voordat je de baby in bed stopt. Baby’s houden van een slaapritueel. Er wordt door het gebruik van een slaapritueel namelijk het stofje melatonine aangemaakt in de hersenen. Dit stofje helpt bij het in slaap vallen. Als je kindje al wat ouder is, zou je hem/haar elke avond een stukje kunnen voorlezen uit een voorleesboek. Bij Muize Pluis kun je veel verschillende soorten voorleesboeken vinden en ook nog allerlei andere spullen voor de baby. 

2. Bakeren helpt

Baby’s vinden het in het begin van hun leven vaak erg lastig om hun ledematen te besturen. Ze zwieren en zwabberen alle kanten op. Hierdoor stoten ze zichzelf soms wel eens en dan worden ze (vaak krijsend) wakker. Om dit te voorkomen kun je de baby inbakeren. Dit betekent eigenlijk dat je de baby met een doek of daken inwikkelt. Op die manier liggen de ledematen stil en is de kans dat de baby wakker wordt minder groot. Bij Muize Pluis kun je ook terecht voor verschillende baby dekentjes en doeken. 

3. Goede voeding op de dag

Het is belangrijk voor baby’s om overdag genoeg eten binnen te krijgen, zodat ze in de nacht geen honger meer hebben. Als ze honger krijgen kunnen ze namelijk wakker worden. Zorg er daarom voor dat je je baby overdag genoeg voeding geeft. Als je denkt dat de baby te weinig voeding krijgt, kun je in overleg met het consultatiebureau de voeding iets verhogen. 

4. Een slaapzak is de redding

Een slaapzak is natuurlijk hartstikke handig, dat weten we allemaal. Maar het schijnt ook nog eens handig te zijn voor de baby. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Als je nog ergens een slaapzak hebt liggen, kan het het waard zijn om het eens te proberen. De baby zal het namelijk lekker warm krijgen in de slaapzak en dat zorgt ervoor dat hij beter in slaap valt. 

5. Baarmoedergeluiden

De baby heeft natuurlijk een heel lange tijd in de baarmoeder gezeten. Hier voelde hij zich veilig en kon hij goed uitrusten. In de baarmoeder zijn er ook geluiden te horen en deze geluiden worden “white noise” genoemd. Op YouTube zijn verschillende video’s te vinden waar je dit geluid kunt opzetten. Probeer het eens aan te zetten als de baby gaat slapen en kijk of hij beter in slaap valt.