Heb jij het voornemen om af te vallen? Laat je dan niet verleiden door fabelachtige crashdiëten waarmee je binnen een week 5 tot 10 kilo verliest. In de eerste plaats is zoveel gewicht verliezen in een korte tijd onrealistisch. Nog belangrijker is dat het een zeer ongezonde manier van afvallen is. Over het algemeen heb je de verloren kilo’s er zo weer bij en kun je weer opnieuw beginnen. Kies daarom voor een wetenschappelijk onderbouwd en verantwoord dieet. Daarmee blijf je gezond en ben je in staat om je streefgewicht vast te houden.

Crashdiëten: mooie praatjes en weinig resultaat

Veel mensen kijken op tegen een periode waarin extra gelet moet worden op wat ze eten. Daar spelen promotors van spoeddiëten handig op in. Ze maken je lekker met een fantastisch dieet dat je maar een week vol hoeft te houden. Want dat klinkt lekker makkelijk. Ze vertellen er alleen niet bij dat het erg ongezond is en het verloren gewicht zo weer terug is. In plaats daarvan is 5 kilo afvallen op een verantwoorde manier veel verstandiger. Bovendien hoef je jezelf dan niet uit te hongeren. In plaats daarvan wordt je meer bewust van je voeding en zorg je voor een betere balans.

Voorkom het beruchte jojo-effect

Bij het woord jojo-effect kruipen sommigen het liefst weg in een hoekje. Ze verliezen een aantal kilo’s maar dat vliegt er binnen de kortste keren weer bij. Uiteraard is dat erg vervelend. Maar er is wel een verklaring voor. Het jojo-effect treedt namelijk op wanneer je te snel gewicht verliest. Je houdt je voor een korte periode aan een strak dieet en benadert je streefgewicht. Wanneer je stopt met het dieet kom je in recordtempo aan. Dat komt doordat je metabolisme van slag is doordat je lichaam een periode niet genoeg voedingstoffen ter beschikking had. Je voorkomt het jojo-effect door voor een goed onderbouwd en onderzochte methode van afvallen te kiezen.

Pas je eetpatroon permanent aan voor aanhoudend succes

Er is eigenlijk maar één manier om succesvol en blijvend gewicht kwijt te raken. Dat is het aanpassen van je voedingspatroon. Let extra op wat je eet en zorg voor een goede samenstelling. Voorkom het eten van te veel suikers en koolhydraten. Dit vang je op door bijvoorbeeld extra eiwitten en vezels te eten. Uiteraard kan een beetje extra lichaamsbeweging geen kwaad. Maar het voornaamste is een verantwoorde en gebalanceerde voeding.