Je kind heeft nood aan een nieuw paar schoenen. Het is uiteraard belangrijk dat je een paar schoenen kiest die voor je kind goed zitten, maar het is natuurlijke even belangrijk dat ze de schoenen ook leuk vinden. Dit voorkomt dat deze nieuwe leuke kinderschoenen straks voorgoed in de kast beland, zonder ze te hebben uitgedragen. Maar hoe bepaal je nu welke schoenen het perfecte paar zijn voor jouw zoon of dochter? Hieronder vind je enkele super tips die jou helpen met het vinden van de juiste schoenen voor jouw kind.

Waar moet je op letten

Bepaal de correcte schoengrootte

De juiste maat van de schoen zorgt voor draagcomfort bij je kind. Een tip uit de oude doos is om ervoor te zorgen dat de schoen een duimbreedte van ongeveer anderhalve cm groter is dan de langste voet wanneer je kind rechtop staat. Belangrijk hierbij is dat hij of zij hierbij stil staat met gestrekte tenen. Deze 1.5cm aan extra ruimte biedt naast een beetje groeiruimte, ook voldoende plaats binnen in de schoen om de voeten tijdens het lopen de normale strekbeweging te laten maken. Stop echter in geen geval een vinger in de schoen achter de voet van je kind. Dit maakt dat de voet in de schoen naar voren schuift met gekrulde tenen. Dit geeft de illusie dat er meer ruimte is dan er daadwerkelijk is.

Bij sommige leuke kinderschoenen zit het binnenzooltje los in de schoen. Deze kan je er dan uithalen en je kind zijn of haar voet er op zetten. Zo zie je onmiddellijk hoeveel ruimte er nog over is.

Je kan ook de voet van je kind opmeten met een lintmeter en gebruikmaken van de Shoesme maattabel. Zo vind je in een handomdraai de juiste schoenmaat van jouw kind. Om dit op de juiste manier te doen, volg je best onderstaande stappen

  • Zet je kind met blote voeten op een blanco stuk papier.
  • Teken met een potlood de voetomtrek van je kinderen.
  • Meet de afstand tussen de hiel en het puntje van de grote teen.
  • Check de Shoesme maattabel om te weten te komen welke maat past bij de voetlengte van jouw kind.

Kinderschoenen

Een stevig hielstuk

Voor een goede steun aan de kindervoet is een stevig hielstuk (of ookwel contrefort genoemd) belangrijk. Dit zorgt tijdens het lopen eveneens voor voldoende weerstand bij het naar binnen en buiten kantelen van de voeten.

Een soepele zool

De schoenzool mag niet te dik of te stijf, maar ook niet te soepel zijn. Dit kan je makkelijk testen door de schoen vast te nemen tussen jouw 2 handen bij de neus en de hiel en een wringbeweging te proberen maken. Lukt dit makkelijk, dat is er sprake van een te soepele schoenzool. Voel je enige tegenwerking en lukt het nauwelijks om je handen naar elkaar toe te bewegen, dan kan je spreken van een goede stevigheid van de zool.

Te platte schoenzool

Van nature staan voeten in een kleine spitsstand. Dit zorgt voor het optimaal functioneren van spieren en gewrichten. Volledig platte schoonzolen in de kinderschoen, zijn dus niet ideaal voor de voet en groei van je kind. Een ideale hakhoogte ligt ergens tussen de 0.5cm en 1.5cm.

Op elke voet past een schoentje

Wanneer een schoen goed past, mag deze niet uitschuiven of slippen. Wanneer dit wel het geval is, is dit meestal te wijten aan een te wijde wreefsluiting of een te lage hielsluiting. Je kiest dus het beste voor schoenen met veters of klittenband, om zo de schoen perfect aan de voet van je kind te laten aansluiten.

Advies op maat bij Shoesme

Bij Shoesme vind je een uitgebreide selectie aan comfortabele, leuke kinderschoenen. Met gebruik van de Shoesme maattabel vind je makkelijk de perfecte schoen voor jouw zoon of dochter. Niet alleen zitten ze comfortabel, bij Shoesme ziet de collectie er ook nog eens leuk uit, zodat jouw kind zich altijd opperbest zal voelen met zijn of haar nieuwe schoeisel.