De laatste jaren zijn DNA-tests steeds populairder geworden. Niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar ook voor medische doeleinden. In sommige gevallen zelfs voor juridische doeleinden. Een DNA test kan je informatie bieden over verschillende dingen zoals afkomst, gezondheidsrisico’s en familiebanden. Maar waarom zou je als moeder kiezen om een DNA-test bij je baby te laten uitvoeren? In dit blog meer informatie hierover.

 

Vaderschapstest

Als je als moeder niet weet of niet zeker weet wie de vader van de baby is dan kun je een vaderschapstest laten doen. Deze test helpt je om het vaderschap vast te stellen. Soms is het erg belangrijk om dit te doen, vooral als het gaat om juridische zaken kan het handig zijn. Denk aan kinderbijslag en verantwoordelijkheid. Je wil hier geen gedoe mee, dus laat dit tijdens je zwangerschap allemaal uitzoeken zodat je er geen omkijken meer naar hebt als je kindje er eenmaal is.

 

Aandoeningen

Sommige aandoeningen zijn erfelijk, dus als je weet dat er in je familie een aandoening is kun je het maar beter ook laten testen op je baby. Een DNA-test kan dan helpen om te kijken of je baby ook aanleg heeft om deze aandoening te ontwikkelen. Is dit het geval dan kan er vaak vanaf de geboorte een keer in de zoveel tijd controle worden uitgevoerd om dit goed in de gaten te houden. Mocht de aandoening zich dan voordoen dan ben je er altijd snel bij.

 

Medische DNA-test

Je zou ook kunnen kiezen voor een DNA-test bij je kindje als het gaat om medische redenen. Als je baby symptomen heeft die onverklaarbaar zijn dan kan een DNA-test vaak een uitkomst bieden.

 

IVF

Ben je zwanger geworden met IVF? Dan kan het soms ook handig zijn om een DNA-test te laten uitvoeren. Waarom? Deze test kan dan bepalen of de baby genetisch overeenkomsten heeft met de vader en de moeder. Soms is dit handig om te weten, bijvoorbeeld als je hier niet helemaal zeker van bent.

 

Conclusie

Er zijn dus verschillende redenen waarom een moeder zou kunnen kiezen voor een test. Houd wel altijd in je achterhoofd dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je een test doet. Een test kan eventuele complicaties met zich meebrengen. Toch is het wel het overwegen waard, aangezien je op die manier sommige dingen kan uitsluiten of vaststellen als je die graag wil weten.

Klik hier voor onze blog over wat je allemaal nodig hebt bij bevallen.