Breekt je baby uit in acne? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen, van baby’s tot volwassenen. Hoewel het geen ernstig gezondheidsprobleem is, kan het wel gênant en frustrerend zijn. Dus wat kun je doen om baby acne te behandelen? Blijf lezen om het te weten te komen.

Babyacne is een veel voorkomende, onschuldige huidaandoening die de meeste baby’s in de eerste maanden van hun leven krijgen. Het veroorzaakt kleine rode of witte bultjes op het gezicht van je baby. Baby-acne verdwijnt meestal zonder behandeling.

De oorzaak van babyacne is onbekend, maar het kan veroorzaakt worden door de hormonen die het lichaam van de moeder aanmaakt na de bevalling. Deze hormonen kunnen de talgklieren in de huid stimuleren om meer olie te produceren, wat tot puistjes kan leiden. Borstvoeding kan ook een rol spelen bij babyacne, omdat moedermelk bepaalde enzymen kan bevatten die de talgproductie in de huid op gang brengen.

Er is geen trefzekere manier om te weten of je baby acne heeft, maar er zijn wel een paar aanwijzingen die erop kunnen wijzen. Eén aanwijzing is als baby rode, verheven bultjes op het gezicht heeft die lijken op puistjes. Deze bultjes kunnen vergezeld gaan van witte of gelige, met pus gevulde bultjes die millia worden genoemd.

Een andere aanwijzing dat je babyacne kan hebben, is als zijn of haar kussen of slaapoppervlak bedekt raakt met kleine rode of gelige vlekjes. Baby’s met ernstige gevallen van acne kunnen ook harde, korstige propjes ontwikkelen die de poriën verstoppen (deze aandoening staat bekend als infantiele sulfonamide). Als je vermoedt dat je baby, acne heeft, is het belangrijk om met een kinderarts te praten over de behandelingsmogelijkheden.

Je hoeft nog niet meteen met je ellebogen naar de eerste rij bij de dermatoloog te gaan. Baby-acne komt verrassend vaak voor en gaat meestal binnen een paar weken vanzelf over. In de tussentijd zijn er een paar dingen die je kunt doen om de teint van je kleintje te verhelderen.
Om te beginnen moet je de huid schoon houden door hem een- of tweemaal per dag te wassen met een mild reinigingsmiddel voor baby’s.

Gebruik geen zeep direct op het gezicht, want dat kan de tere huid irriteren. Maak in plaats daarvan een washandje nat en schuim het daarmee zachtjes in. Zodra de huid schoon is, breng je een vochtinbrengende crème aan die speciaal voor baby’s is ontwikkeld – dit helpt eventuele irritatie te verzachten en voorkomt verdere uitdroging.

Een mogelijk risico is dat de huid van de baby droog en geïrriteerd wordt. Als dit gebeurt, kun je proberen een zachte, niet-zeephoudende reiniger te gebruiken en een lichte vochtinbrengende crème op het getroffen gebied aan te brengen. Een ander risico is dat babyacne een teken kan zijn van iets ernstigers. Als de acne niet verbetert na een paar weken behandeling, of als het erger wordt, raadpleeg dan zeker je kinderarts.

Babyacne zal niet leiden tot langdurige problemen of huidproblemen. Het kan echter wel een bron van grote verlegenheid zijn als je een uitbraak hebt tijdens je tienerjaren of volwassenheid. Dus als je je er echt zorgen over maakt, kun je misschien een goede vrij verkrijgbare acnebehandeling zoeken om bij de hand te houden, als.

Probeer er in de tussentijd niet te veel over te stressen – vergeet niet dat iedereen door de puberteit gaat en daar horen soms wat lastige huidproblemen bij. Uiteindelijk is het allemaal waard als je een gave huid hebt!

Er is geen zekere manier om te voorkomen dat je baby acne krijgt, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het gezicht van je kleintje schoon en droog is. Was het gezicht een- of tweemaal per dag met een milde zeep of reinigingsmiddel en dep de huid droog met een zachte handdoek.

Vermijd te agressief schrobben of wrijven, want dat kan de huid irriteren en de acne verergeren. Gebruik ook geen lotions of oliën op de aangetaste huid, want die kunnen de poriën verstoppen en de aandoening verergeren. Als je merkt dat de huid van je baby begint uit te breken, neem dan contact op met je kinderarts voor advies over hoe je dit kunt behandelen.

We hopen dat deze blogpost al je vragen over babyacne beantwoord heeft. Heb je nog meer vragen of wil je een behandeling voor de acne van je kind, raadpleeg dan een arts. Bedankt voor het lezen!