Lotusgeboorte, ook wel ongestoorde geboorte genoemd, is een proces waarbij de baby aan de placenta en de navelstreng vast blijft zitten tot ze zich op natuurlijke manier losmaken. Deze praktijk wint de laatste jaren aan populariteit vanwege de vele beweerde voordelen, maar er is nog veel verwarring over wat lotusgeboorte nu eigenlijk is.

In deze post gaan we in op de oorsprong van deze unieke praktijk en bespreken we enkele voor- en nadelen van het kiezen van een lotusgeboorte voor je baby.

Een lotusgeboorte is een methode van bevallen waarbij de navelstreng niet wordt doorgeknipt en de baby de eerste levensdagen niet wordt gewassen. Voorstanders van deze geboortemethode beweren dat ze veel voordelen heeft boven traditionele geboortes, zoals:

  • De baby kan langer profiteren van de voedingsstoffen en afweerstoffen in de placenta en de navelstreng
  • Voorkomen van infectie in het navelgebied van de baby
  • Het aanmoedigen van borstvoeding
  • Helpen de baby te kalmeren en te concentreren na de geboorte
  • Het bevorderen van het natuurlijk loskomen van de placenta en de navelstreng

Lotusgeboorte is de gewoonte om na de bevalling de navelstreng niet door te knippen en de placenta op natuurlijke manier te laten loskomen. Risico’s van lotusgeboorte zijn infectie, geelzucht, en tetanus. Er zijn veel verschillende manieren om te bevallen, en elk komt met zijn eigen reeks risico’s en voordelen. Lotusgeboorte is een optie die sommige ouders kiezen om te vermijden dat ze de navelstreng moeten doorknippen.

Bij deze praktijk blijft de placenta vastzitten tot hij vanzelf loskomt, wat een paar uur tot een paar dagen kan duren. Er zijn enkele mogelijke risico’s verbonden aan lotusgeboorte, waarvan je je bewust moet zijn voor je voor jezelf een beslissing neemt.

Een lotusgeboorte, of het afwerpen van de navelstreng, is niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk je onderzoek te doen en een medisch deskundige te raadplegen voor je een beslissing neemt. Dat gezegd hebbende, kan de lotusgeboorte een mooie en versterkende ervaring zijn. Hier zijn enkele dingen om te overwegen.

Overdekte mensen die lotusgeboorten willen vermijden hebben meestal een of meer van de volgende zorgen:

  • Ze maken zich zorgen over de spirituele gevolgen van het laten zitten van de navelstreng aan de baby. Voor sommige religies kan dit gezien worden als een gebrek aan respect voor de geest van het kind
  • Ze maken zich zorgen over de hygiënische gevolgen van het onaangebonden laten van de navelstreng
  • Ze vinden dat het onnodig en ongewenst is

Er zijn een paar andere opties die dezelfde voordelen kunnen bieden als een lotusgeboorte. Een ervan is om de navelstreng aan de baby vast te laten zitten tot hij er op natuurlijke manier af valt (meestal na 10 dagen). Een andere is om de navelstreng voorzichtig schoon en droog te maken en hem dan af te binden met een elastiekje of een stukje draad op ongeveer 1 centimeter van de navel van de baby.

Hierdoor wordt de bloedsomloop naar de navelstreng afgesneden, maar niet zo erg dat het pijn of ongemak veroorzaakt. Een derde optie is om een vroedvrouw of doula de navelstreng te laten doorknippen nadat hij gestopt is met pulseren. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je die van tevoren met je zorgverlener bespreekt.

Er zijn een paar voordelen aan het kiezen van een lotusgeboorte boven de traditionele geboortemethode. Ten eerste wordt gezegd dat het zachter en veiliger is voor moeder en kind. De navelstreng wordt niet doorgeknipt of gescheurd, wat betekent dat er minder risico op infectie is. Bovendien wordt gezegd dat het de hechting tussen moeder en kind bevordert, omdat de navelstreng niet onmiddellijk na de geboorte verwijderd wordt.

Bij lotusgeboorten kan de placenta ook doorwerken tot ze zich op natuurlijke manier van de baarmoeder scheidt, wat naar men zegt, bijdraagt tot een vlotter herstel van de moeder na de bevalling. Uiteindelijk is het belangrijk te doen wat goed voelt voor jou en je lichaam. Praat met je zorgverlener over al je mogelijkheden.

Er zijn een paar nadelen aan het kiezen van een lotusgeboorte, tegenover traditionele methoden. Ten eerste is het een moeilijker en meer betrokken proces, dus het vraagt meer inzet van de ouders. Ten tweede kan het rommeliger zijn dan traditionele geboortes, omdat de placenta niet meteen van de baby verwijderd wordt.

Tenslotte is er een groter risico op infectie als de placenta niet goed behandeld wordt. Hoewel lotusgeboorten enkele nadelen hebben, vinden veel gezinnen dat de voordelen opwegen tegen deze negatieven. Lotusgeboorten kunnen een versterkende en bindende ervaring zijn voor zowel ouders als kind, en kunnen een sterke band tussen hen scheppen.

De Lotusbevalling wordt steeds populairder. Toch bestaan er nog steeds enkele misvattingen over het proces. De waarheid is dat een lotusbevalling een prachtige ervaring kan zijn voor zowel moeder als kind. We hopen dat deze blog heeft geholpen om eventuele verwarring weg te nemen en dat je nu in staat bent om een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of een Lotusbevalling wel of niet iets voor jou is.