Nederland is qua woningbouw heel erg leuk en gezellig ingericht. Lekker knus en de huizen staan dicht op elkaar. Toch is er hoogstwaarschijnlijk wel een nadeel: je hoort je buren. Dat hoeft niet per se direct een groot probleem te zijn, maar er is wel een bepaalde norm wat betreft het wel en niet hoeven horen van geluiden. Hoe gezellig je buren ook zijn, het is ook fijn om een rustige sfeer in je huis te hebben zonder geluidsoverlast van je buren. Om terug te komen op de ‘bepaalde norm’, eigenlijk bepaal je die zelf en in het geval dat jouw (over)buren of straatgenoten het geluidsniveau niet binnen deze normen (kunnen) houden, kun je al spreken van geluidsoverlast. Natuurlijk is constante geluidsoverlast erg vervelend en hinderlijk. Daarom lees je in dit artikel maar liefst drie tips die jou kunnen helpen met het ervaren van geluidsoverlast buren.

Communicatie

Het lijkt misschien voordehandliggend, maar het probleem overlast in het algemeen is toch echt dat er veel te weinig met elkaar gecommuniceerd wordt. We denken dat ze het wel weten: ze kunnen er zelf ook vanuit gaan dat ze (geluids)overlast produceren! Of: het is elke avond weer hetzelfde verhaal! Dit roept irritaties op, terwijl in werkelijkheid je buren geen idee hebben dat ze overlast voor jou produceren. Misschien staan ze er helemaal niet bij stil, gebeurt het onbewust of ervaren zij hetzelfde bij jullie. Kortom: communiceer met je buren en zeg dat je last hebt van de geluidsniveaus die zij produceren. Helaas werkt dit niet bij alle buren, maar probeer het wel. Het is verstandig om de vormen van communicatie te documenteren, zodat je altijd kunt aantonen dat je al op tijd hebt aangegeven dat je last hebt van de geproduceerde geluiden.

Naar de rechter stappen

Mocht communicatie niet werken en/of wordt het alleen maar erger, dan kun je naar de rechter stappen. Je moet je er wel van bewust zijn dat je een vorm van bewijslast bij je hebt. Hiervoor kun je het beste een bedrijf inschakelen. De bewijzen die je nodig hebt zullen onder andere moeten gaan over de tijden waarop de geluidsoverlast veroorzaakt wordt en het volume. Ervaren meerdere straatgenoten overlast? Neem deze dan mee als getuigen. Het is altijd handig als er meerdere straatgenoten dezelfde mening delen. De mening van meerdere personen telt immers zwaarder mee dan de mening van één. Daarnaast hoef je dan ook minder eigen bewijzen te verzamelen.

De overlast zelf verminderen

Mocht de communicatie niet werken en zou je (nog) niet naar de rechter willen stappen, dan heb je altijd nog de keuze op zelf de overlast te reduceren. Dit is wel een lastige afweging om te maken, omdat jij hiervoor kosten moet maken terwijl een ander de geluidsoverlast veroorzaakt. Maar zijn de klachten dagelijks en verstoort het je (nacht)rust? Dan is deze investering het meer dan waard. Wat je kunt doen is het aanschaffen van grote geluidsisolerende planten of het aanbrengen van meer textiel in de woning. Beide opties nemen veel geluid op. Hierdoor verminder je zelf de overlast.