Iemand in je nabije omgeving komt te overlijden. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt of gaat het jammer genoeg nog meemaken. Er komt veel bij kijken. Je moet van alles regelen en ondertussen ben je ook nog eens aan het rauwen. Het is wel zo fijn als je een beetje een overzicht hebt, want wat moet je allemaal regelen?

Verklaring van overlijden

Wanneer diegenen in je nabije omgeving overleden is het van belang dat de persoon officieel dood verklaard wordt. Dit klinkt erg hard, maar is wel noodzakelijk. Je kunt hierbij de huisarts vragen. Doordat de huisarts de persoon officieel dood verklaard, mag je de persoon cremeren of begraven. Is dit niet gedaan, mag je dus niet cremeren of begraven.

Benaderen uitvaartondernemer

Daarnaast kan een uitvaartondernemer jou enorm helpen. Diegene kan een begraafplaats of crematorium reserveren, de kosten bekijken, rouwkaarten en een rouwadvertentie maken, kan een rouwboeket regelen, het transport van de overledene regelen en kijkt samen met jou naar de wensen en behoeften voor de uitvaart. Met behulp van de uitvaartondernemer heb je zelf minder werk aan de hele uitvaart.

Aangifte van overlijden

Ook is het van belang dat je aangifte van overlijden van de persoon doet. Deze aangifte moet bij de gemeente gedaan worden in de woonplaats van de overleden persoon. De uitvaartondernemer kan dit voor je doen, maar je mag dit zelf als nabestaande ook doen. Op het moment dat je naar de gemeente gaat om aangifte te doen zal de gemeente een overlijdensakte opmaken, deze geeft toestemming voor de uitvaart.

Het testament checken

Het is als nabestaande handig het testament van de overleden persoon te bekijken. Dit kun je doen door contact op te nemen met het Centraal Testamentregister. In het testament staat benoemd wie de erfenis van de overleden persoon ontvangt. De notaris maakt een verklaring van erfrecht op. Daarin staan alle belangrijke aspecten van een persoon beschreven. Je kunt hierbij denken aan partner en kinderen. Er staat beschreven wie de erfgenamen zijn. Als nabestaande heb je een verklaring tot erfrecht nodig om toegang te kunnen hebben tot de rekeningen of andere dergelijke acties uit te voeren.

Instanties benaderen

Het is van belang dat iedereen op de hoogte is van het overlijden van de persoon. Hierbij moet iedereen dus op de hoogte gesteld worden. Ook instanties, zoals verzekeraars. Doe je dit niet, kunnen er onnodige kosten doorlopen.

Erfenis (beneficiair) aanvaarden of verwerpen

Je kunt een erfenis aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Wanneer een persoon overlijd hoeft het niet altijd zo te zijn dat diegene dan een flinke erfenis achterlaat. In het ergste geval is er bijvoorbeeld schulden. Je moet als nabestaande dus goed bekijken wat de overleden persoon achter heeft gelaten. Wanneer jij de erfenis van schulden aanvaard, neem je als het ware de schulden over. In dit geval kun je dus beter de erfenis verwerpen. Ook kun je ervoor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Op dat moment wordt er eerst gekeken of er toch nog wat overblijft en er dus geen schulden is.