Als de huid onrustig is heeft het vaak last van roodheid, acne of andere oneffenheden. Dit vindt vaak plaats tijdens de pubertijd. Dit soort onzuiverheden brengt veel onzekerheid met zich mee, vooral in de adolescentie. Veel jongeren hebben niet genoeg geld om te investeren in de wat exclusievere verzorgingsproducten, zoals Vichy normaderm. Tekenen van een vuile huid zijn onder meer acne, puistjes, grote poriën en een vette huid. Wanneer de huid vuil is, raken de poriën op het huidoppervlak verstopt. Als gevolg hiervan hoopt talg, het vet dat talg zacht houdt, zich op in de talgklieren. Dit valt vooral op wanneer u make-up opbrengt, want dit ligt dan meer op de huid. Wanneer bacteriën in verstopte en ontstoken poriën groeien, vormen zich cysten.

Oorzaken van een onrustige huid

Een vette en onrustige huid is een direct gevolg van een verhoogde talgproductie in de talgklieren. Dit wordt meestal veroorzaakt door hormonen, maar ook andere factoren kunnen dit soort onzuiverheden veroorzaken. Vooral androgenen, ook wel mannelijke hormonen genoemd, veroorzaken bij vrouwen en mannen irritatie van de talgklieren. Als gevolg hiervan hebben jongens meer kans op acne dan meisjes. Het is niet de hoeveelheid of het niveau van hormoonafgifte die acne veroorzaakt, maar de onbalans in hormoonafgifte. Dit verklaart het verhoogde risico op onzuiverheden tijdens zwangerschap en adolescentie door de grotere onbalans in hormonen.

Stress

Een andere belangrijke oorzaak van het ontstaan ​​van onzuiverheden is stress. Maar het is eigenlijk vergelijkbaar met de hierboven genoemde oorzaak: hormonen. Het verwijst ook naar hormonen, maar geen mannelijke of vrouwelijke hormonen, maar stresshormonen. De hormonen testosteron en cortisol verhogen de talgproductie, waardoor de onzuiverheden tijdens stress toenemen. Het is dus niet voldoende om te investeren in een product dat geschikt is voor jouw huid. Daarom spelen niet alleen interne factoren, maar ook externe factoren een belangrijke rol bij het niveau van onzuiverheden in de huid. Als je veel onzuiverheden hebt, probeer dan stressvolle gebeurtenissen te vermijden of leer er goed mee om te gaan.

Cosmetica en huidverzorgingsproducten

Net zoals stress zijn cosmetica en de huidverzorgingsproducten invloeden van buitenaf, dat wil zeggen externe invloeden. We passen immers onze eigen producten toe op onze huid in de hoop dat dit onze huid voordeel geeft. Deze producten doen echter vaak meer kwaad dan dat ze winst boeken. Het gebruik van vette producten leidt namelijk tot een snellere ophoping van talg in de talgklieren. Vette crème wordt vaak gebruikt als de huid droog is, maar kan vervolgens acne veroorzaken. Daarnaast kunnen cosmetica ook de talgklieren en poriën verstoppen. Daarom is het erg belangrijk om de huid goed te reinigen na gebruik en het dragen van deze producten. 

De reiniging van de huid

Zoals hierboven vermeld, is huidreiniging van groot belang om verstopping van de poriën te en acne te voorkomen. Het is niet alleen goed voor je huid, maar het is ook goed voor je mentale conditie, want het kan heel comfortabel zijn om even de tijd te nemen om make-up zorgvuldig te verwijderen. Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen en kalmerende middelen huidimperfecties veroorzaken of verergeren. Let hier dus op bij het slikken van medicijnen en kijk in de bijsluiter.