Niemand heeft het echt over de periode na de geboorte, of wel? Wel, ik ben hier om je te vertellen dat het een belangrijke tijd is om je op je gezondheid te richten – zowel lichamelijk als geestelijk. Dus, wanneer kun je na de bevalling weer beginnen met sporten? Blijf lezen om het te weten te komen!

Ongeveer zes weken na de bevalling krijgen de meeste vrouwen van hun verloskundige of vroedvrouw toestemming om weer met lichte lichaamsbeweging te beginnen. Natuurlijk is elke vrouw en elke zwangerschap anders, dus zorg ervoor dat je het goed vindt van je eigen zorgverlener voor je met eender welk oefenprogramma begint (of hervat).

Ervan uitgaande dat je groen licht hebt gekregen om weer te gaan sporten, zijn er tal van voordelen aan lichaamsbeweging na het krijgen van een baby. Ten eerste kan het je helpen overgebleven babygewicht kwijt te raken – iets wat moeilijk kan zijn zonder je in het zweet te werken. Lichaamsbeweging kan ook helpen je energieniveau en je humeur te verbeteren, die beide een klap kunnen krijgen na de bevalling.

Hier zijn enkele soorten oefeningen die veilig zijn om te doen tijdens het herstel na de bevalling en hoe vaak je ze mag doen:

  1. Wandelen: je kunt beginnen met wandelen zodra je je daar na het krijgen van je baby toe in staat voelt. Het is een geweldige manier om wat frisse lucht en zachte beweging te krijgen. Luister goed naar je lichaam en doe het eerst rustig aan. Je kunt uiteindelijk opwerken tot 30 minuten wandelen per dag, 5-6 dagen per week
  2. Kegels: deze oefeningen verstevigen de bekkenbodemspieren, die tijdens de zwangerschap en de bevalling zwak kunnen worden. Ze zijn ook belangrijk om te helpen bij incontinentie (urine lekken als je niest of hoest)

Er zijn zeker enkele voorzorgsmaatregelen en beperkingen die nieuwe moeders in gedachten moeten houden als ze na de bevalling weer gaan sporten. Eerst en vooral is het belangrijk dat je bij je arts nagaat of het veilig voor je is om te sporten. Als je eenmaal toestemming van je arts hebt gekregen, kun je beginnen langzaam aan een trainingsroutine te wennen.

Luister tijdens dit proces naar je lichaam en onthoud je van overdrijven; geef jezelf de tijd om te herstellen en weer kracht op te bouwen. Enkele andere tips om in gedachten te houden zijn ervoor te zorgen dat je vóór en tijdens de inspanning voldoende drinkt, ondersteunende kleding draagt (inclusief een goed passende borststeun indien nodig), en geleidelijk opwarmt voor je aan een inspannende activiteit deelneemt.

Er zijn een paar veelgemaakte fouten die mensen maken als ze weer in vorm proberen te komen. Hier zijn een paar tips om ze te vermijden

  1. Geen realistische doelen stellen: het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar en realistisch zijn. Als je te snel te veel probeert te doen, is de kans groter dat je ontmoedigd raakt en opgeeft.
  2. Niet consequent zijn: in vorm komen vereist consequent zijn en hard werken. Je moet ijverig zijn in het regelmatig trainen en gezond eten als je resultaten wilt zien.
  3. Niet afwisselen: dag na dag dezelfde trainingsroutine doen kan gaan vervelen en is niet erg effectief. Wissel de dingen af door nieuwe oefeningen te proberen, lid te worden van een sportvereniging of school.

Nu je alles weet over hoe je kunt beginnen met sporten na je bevalling, is het tijd om in beweging te komen! Doe het in het begin rustig aan en raadpleeg je arts voordat je aan een nieuwe trainingsroutine begint. We hopen dat je met plezier weer in vorm komt en je beter voelt dan ooit. Bedankt voor het lezen!