Als een vrouw zwanger wordt, maakt haar lichaam veel veranderingen door om de groei van de baby te ondersteunen. Een van die veranderingen is het ophouden van de menstruatie, wat bekend staat als amenorroe. Veel vrouwen willen graag weten wanneer ze na de bevalling weer hun eerste menstruatie zullen krijgen, maar er is geen vast tijdschema.

Het lichaam van elke vrouw zal in haar eigen tempo terugkeren naar haar normale menstruatiecyclus. Er zijn echter enkele factoren die van invloed kunnen zijn op wanneer een vrouw na de bevalling weer begint te menstrueren. In deze blogpost gaan we na wat die factoren zijn en geven we wat advies over hoe je met het wachten kunt omgaan.

Er is niet één antwoord op deze vraag, want elke vrouw is anders. Sommige vrouwen kunnen binnen een paar weken na de bevalling hun menstruatie beginnen, terwijl die van anderen pas over enkele maanden begint. Het hangt echt gewoon van het individu af. Het is echter belangrijk op te merken dat als je borstvoeding geeft, je menstruatie vertraagd of zelfs onbestaande kan zijn tot je helemaal met borstvoeding stopt.

Dus als je je afvraagt hoe lang na de bevalling je menstruatie weer zal beginnen, dan verschilt dat echt van persoon tot persoon. Er zijn een aantal symptomen die je kunt ervaren voordat je menstruatie na de bevalling terugkeert, waaronder:

  • Verhoogde of veranderde vaginale afscheiding;
  • Tederheid of pijn in de borsten;
  • Opgeblazen gevoel of krampen in de buik;
  • Humeurigheid, prikkelbaarheid, of vermoeidheid.

Het is belangrijk te onthouden dat elke vrouw anders is en verschillende symptomen zal ervaren. Sommige vrouwen zullen helemaal geen van deze symptomen ervaren, terwijl anderen er misschien maar een of twee ervaren. Als je je zorgen maakt over een van de symptomen die je ervaart, spreek dan zeker met je arts.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het proces van je menstruatie terugkrijgen na de bevalling te helpen versnellen:

  1. Probeer een gezonde voeding te eten die rijk is aan fruit en groenten.
  2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging;
  3. Drink veel water;
  4. Verminder het stressniveau zoveel mogelijk;
  5. Ga naar je arts als je vragen of zorgen hebt over je menstruatie na de bevalling. Die kan tips en advies geven over hoe je je menstruatie weer in de normale cyclus kunt krijgen.

Meteen na de bevalling zal de arts of vroedvrouw controleren of je vagina en baarmoederhals weer in hun toestand van voor de zwangerschap zijn. Er kunnen enkele veranderingen zijn die langdurig aanhouden, zoals een iets wijdere vagina of striae op de vaginale opening, maar over het algemeen zou alles vrij snel weer normaal moeten worden.

Je kunt een week of twee na de bevalling wat bloedverlies hebben en een heel licht ongemak, maar dat is te verwachten. Als je grote zorgen hebt of voortdurende pijn, praat dan beslist met je zorgverlener zodat die de dingen kan onderzoeken.

Het is volkomen normaal dat er na een keizersnede bevalling enkele veranderingen optreden. Zo kun je bijvoorbeeld wat blauwe plekken, zwellingen en pijn rond de operatieplaats ervaren. De meeste van deze symptomen zouden binnen een paar weken moeten verdwijnen, maar als ze aanhouden of verergeren spreek dan met je arts.

Je moet ook weten dat het langer kan duren voor je incisie na een keizersnede volledig genezen is dan na een vaginale bevalling. Zorg er dus voor dat je de postoperatieve instructies van je arts nauwkeurig opvolgt en alle geplande afspraken nakomt. Als je zorgen of problemen hebt, aarzel dan niet om hulp te vragen.

Als je na de bevalling nog niet ongesteld bent geworden, kun je het beste naar je arts gaan. Er zijn veel redenen waarom iemand na de bevalling niet ongesteld kan worden, en sommige daarvan zijn ernstig. Zo kan een post partum bloeding (hevige bloeding na de bevalling) amenorroe (uitblijven van de menstruatie) veroorzaken.

Als je onregelmatige menstruaties hebt, kun je ook het beste naar je arts gaan. Veel dingen kunnen onregelmatige menstruaties veroorzaken, zoals stress, gewichtsveranderingen, en hormoonschommelingen. Maar als de onregelmatigheden ernstig zijn of langer dan enkele maanden aanhouden, kunnen ze een teken zijn van een ernstiger probleem. Het is dus altijd het beste om voor de zekerheid even bij je arts te informeren.

Het is gebruikelijk dat vrouwen na de bevalling een lichtere vloei hebben tijdens hun menstruatie. Dit komt omdat het lichaam zowel tijdens als na de zwangerschap veel veranderingen heeft doorgemaakt, en het enige tijd kan duren voor alles weer normaal is.

Het is ook belangrijk in gedachten te houden dat het lichaam van elke vrouw anders is, dus je kunt andere symptomen of veranderingen ervaren dan je vriendinnen of andere vrouwen die bevallen zijn. Als je je zorgen maakt over je vloeiing, spreek dan zeker met je arts. Die kan je helpen uit te zoeken wat voor jou normaal is en eventueel extra begeleiding of steun bieden.
Dus daar heb je het. Alles wat je zou willen weten over menstruatie na de geboorte, hier beantwoord in deze blogpost. We hopen dat dit heeft geholpen om eventuele vragen of zorgen die je hebt gehad te beantwoorden en het hele proces een beetje minder ontmoedigend heeft gemaakt. Onthoud dat de ervaring van elke vrouw anders is, dus als iets niet goed voelt voor jou, spreek dan altijd met je zorgverlener voor advies.

Gefeliciteerd met het bereiken van een nieuwe mijlpaal in je leven – moeder worden!