Als moeder doe je er alles aan om je kinderen te geven wat ze nodig hebben. Naast zorg en liefde komen daar ook praktische zaken bij kijken. In dit blog richten we ons op het laatste. Wellicht is dat niet het meest interessante en leuke onderdeel van het moederschap, maar dat neemt niet weg dat het erg belangrijk is.

Denk aan het opbouwen van een nabestaandenpensioen

Je grootste angst is dat je kinderen het zonder jou erg lastig krijgen. Uiteraard denk je niet graag na over je eigen overlijden. Maar het is wel belangrijk voor je kinderen om met dit scenario rekening te houden. Het opbouwen van een nabestaandenpensioen is een uitstekende manier om de toekomst van je kinderen veilig te stellen. Ze maken dan namelijk aanspraak op een aanvullend pensioen wanneer jij komt te overlijden. Doorgaans ontvangen ze alleen een inkomen uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Dat is gelijk aan een bijstandsuitkering en is dus geen vetpot. Wat extra inkomen via het nabestaandenpensioen is daarom geen overbodige luxe.

Het opstellen van een testament bij de notaris

Je kinderen maken automatisch aanspraak op je erfenis. Maar het is alsnog verstandig om je sitautie een keer bij de notaris door te spreken. Talloze factoren zijn namelijk van invloed op de afhandeling van je nalatenschap. Via een testament weet je zeker dat jouw wensen gehoord en opgevolgd worden. Het is de enige manier om specifieke bezittingen gericht na te laten. Verder is het levenstestament onder bepaalde omstandigheden enorm waardevol. De notaris speelt een onmisbare rol in onze samenleving en het wordt tijd dat iedereen daarvan profiteert.

Sparen voor de toekomst van je kind

Het leven kost geld en wordt door de jaren heen alleen maar duurder. Jongvolwassenen hebben het vaak erg lastig. Denk aan het vinden van een studie of baan en het krijgen van een betaalbare woning. Ouders helpen hun kinderen graag op weg. Maar niet iedereen beschikt over het financiële vermogen om dat zomaar even te doen. Door vroegtijdig te beginnen met sparen ben je in staat om toch nog een aardig kapitaal op te bouwen. Veel banken hebben zelfs speciale regelingen die extra voordelig zijn wanneer je spaart voor een kind. Je begint al vlak na de geboorte met sparen. Zodra je kind volwassen wordt heb je een aardig potje opgebouwd om een studie of een aankoop van een woning financieel te ondersteunen.

Geld beleggen om sneller kapitaal op te bouwen

Voor sommige mensen is beleggen ontzettend interessant terwijl anderen al moe worden bij het horen van het woord. Beleggen voor je kind is minder tijdrovend dan veel mensen denken. Het doel is namelijk om juist over een lange periode rendement op te bouwen. Daarom zijn gegroepeerde van beleggingsproducten het meest interessant. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Kies bijvoorbeeld voor een indexfonds of een andere verzameling. Je hebt er geen omkijken naar en stort iedere maand een vast bedrag naar het fonds over. Het grote voordeel is dat het rendement gemiddeld een stuk hoger is dan de rente die je opstrijkt via een spaarrekening.