Zwanger zijn is voor velen een droom, maar er moet ook veel geregeld worden. Een goede zorgverzekering is daarom geen overbodige luxe. Maar welke kosten worden eigenlijk vergoed door de verzekering? Wij geven je de belangrijkste informatie over dekkingen tijdens en na de zwangerschap!

Bevalling

De bevalling kan thuis, in een ziekenhuis of in een geboortecentrum gedaan worden. Wanneer je thuis bevalt, wordt het vaak volledig vergoed. Een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum wordt daarentegen in veel gevallen voor een gedeelte gedekt. Kraamverzorging thuis of in het ziekenhuis wordt, met een basisverzekering, vaak tot een bepaald aantal uur vergoed. Houd hierbij wel rekening met een eigen bijdrage. Wat er precies wordt vergoed kan per zorgverzekering verschillen: controleer daarom altijd de polisvoorwaarden om te kijken wat er in jouw situatie wordt vergoed. Op Poliswijzer.nl vind je meer informatie over zwangerschap en wat er door de zorgverzekering wordt gedekt.

Echo’s

Tijdens een zwangerschap worden er minimaal twee keer echo’s gemaakt. Zo wordt de eerste algemene termijnecho gemaakt na het 12 weken zwanger zijn. Hier wordt bepaald wanneer de uitgerekende datum ongeveer zal zijn en wat de ligging van de baby wordt. Ook wordt er een echo gemaakt na 20 weken. Hierbij kijken ze of de baby goed groeit en zich ontwikkelt. Bij veel verzekeraars worden de 12 en 20 weken echo’s gedekt.

Aanvullende verzekering

Niet alles van de zwangerschap wordt vergoed. Om extra zorgkosten te dekken kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Welke kosten worden vergoed, verschilt per verzekeraar. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten voor de fysiotherapeut. Wel is het belangrijk dat wanneer je een aanvullende verzekering af wilt sluiten, je dit op tijd doet. Wil je meer informatie over een verzekering wanneer je zwanger bent? Zoek dan eens op ‘zwanger en zorgverzekeringen’.

Beste zorgverzekering kiezen

Om een zorgverzekering te kiezen die het best bij jou past, moet je goed weten waarvoor je verzekerd wilt zijn. Iedere zorgverzekeraar dekt andere kosten. Wel is de dekking van de basisverzekering hetzelfde: dit wordt vanuit de overheid bepaald. Wil je nog meer vergoed krijgen? Dan is het goed om eens te kijken voor een aanvullende verzekering. Zo zorg jij voor de beste zorg voor jou en het pasgeboren kind.

Het is goed om te benoemen dat je niet tussentijds kunt veranderen van zorgverzekering. Denk daarom goed na welke zorgkosten jij verwacht te maken in het volgende jaar. Controleer tijdens het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering ook de polisvoorwaarden. Hierin staat exact wat je vergoed krijgt en wat niet.