Is je eerste, tweede, derde of vierde kindje op komst? Wellicht zit je erover te denken je auto te verruilen voor de perfecte gezinsauto. Waar moet je auto aan voldoen en ga je voor een lease auto, een nieuwe auto of een occasion?

Waar moet een gezinsauto aan voldoen?

Bij een zoektocht naar een gezinsauto is alles gericht op ruimte, kinderstoeltjes en zuinigheid. Vooral als je een groot gezin hebt, heb je een ruime wagen nodig met zes of zeven zitplaatsen. Ook met één of twee jonge kinderen heb je de ruimte nodig om kinderwagens, reisboxen en luiertassen naast andere bagage kwijt te kunnen. Denk ook aan de bevestiging van autostoeltjes. Isofix is de veiligste manier om deze zitjes te bevestigen. Bekijk dus of deze aansluiting aanwezig is in de auto. Ook is het belangrijk dat de airbag van de passagiersstoel uit te schakelen is. Overweeg tot slot het brandstofverbruik van je auto. Hoe zuiniger, hoe beter, want je rijdt met kinderen al snel meer.

Gezinsauto leasen

Een lease auto heeft veel voordelen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over hoge aanschafkosten of onverwachte reparaties. Daar zit je als kersverse ouder niet op te wachten. Luiers, kinderkleding en het verbouwen van de kinderkamer is immers al prijzig genoeg. Ook zijn lease auto’s altijd vrij nieuw, waardoor de kans groot is dat ze beschikken over Isofix en een uitschakelbare airbag. Bedenk wel dat leasen enkel voordelig is als je voldoende met je auto rijdt. Opgebouwde schadevrije jaren kunnen verloren gaan, omdat de autoverzekering niet op jouw naam staat.

Nieuwe gezinsauto kopen

Een nieuwe gezinsauto kopen is een investering, maar de maandelijkse kosten zijn wel lager dan wanneer je een private lease neemt. Bovendien is de kans op hoge reparatiekosten in het begin zeer laag. Je geniet dus volop van je auto. Nieuwe auto’s zijn van alle moderne snufjes voorzien, waaronder Isofix en een uitschakelbare airbag.

Occasion kopen

Een occasion kopen is in de regel de goedkoopste manier van rijden. De aanschafkosten zijn relatief laag en de auto heeft bovendien geen allriskverzekering nodig, waardoor je op maandelijkse vaste lasten bespaart. Houd er wel rekening mee dat de kans op defecten groter is. Een spaarpotje aanleggen voor reparaties is aan te raden. Zit je kind nog in een autostoel? Let er op dat de tweedehands auto die je aanschaft beschikt over een uitschakelbare airbag en Isofix. Isofix werd pas een vereiste voor nieuwe auto’s sinds 2014, dus als je een occasion koopt met een bouwjaar van voor 2014 moet je hier extra op letten.