Histamine, de kans is groot dat je er ooit wel eens van hebt gehoord, maar wat doet deze stof nu eigenlijk? Het beste kun je hem omschrijven als een boodschapper. Zo zet histamine het immuunsysteem aan tot actie wanneer een ziekteverwekker je lichaam binnendringt en draagt het onder andere bij aan een goede ademhaling en bloedcirculatie. Histamine bevindt zich in je lichaam, maar krijg je ook binnen met tal van voedingsmiddelen. Een histamine-intolerantie ontstaat wanneer je lichaam de stof niet snel genoeg kan afbreken. Dit kan allerlei klachten tot gevolg hebben.

Waarom is een gezond histamineniveau nodig als je zwanger wilt worden?

Een gezond histamineniveau is eveneens nodig voor je vruchtbaarheid en zwangerschap. Wist je dat de cellen van het embryo en de placenta met behulp van histamine met elkaar communiceren? Nadat een bevruchte eicel zich in je baarmoederwand innestelt, wordt het histamineniveau in je lichaam hoger. Gedurende de eerste drie maanden bereik deze zijn maximum. Daarna neemt het langzaam weer af.

De afbraak van histamine door DOA-enzymen

Hoe essentieel histamine ook is voor je lichaam, zo belangrijk is het ook dat deze op de juiste manier weer wordt afgebroken. Hierin spelen specifieke enzymen, die DOA worden genoemd, een doorslaggevende rol. Niet voor niets stijgt ook de hoeveelheid van deze enzymen in je bloed tijdens de eerste helft van je zwangerschap. Alhoewel er dus met het teveel aan de stof wordt afgerekend, kan het even duren voordat je dat merkt.

De symptomen van histamine-intolerantie

Tijdens je zwangerschap gebeurt er al van alles in je lichaam. Zeker wanneer je je eerste kindje verwacht, kun je je behoorlijk onzeker voelen. Voor histamine en de symptomen die het gevolg zijn van een te hoog niveau bestaat echter nog beperkt aandacht. Een histamine-intolerantie, zoals dat ook wel wordt genoemd, uit zich voornamelijk in maag-darmproblemen. Ook hoofdpijn, slapeloosheid, jeuk en hartkloppingen kunnen hiervan onder andere het gevolg zijn. Zeker wanneer je reeds voor je zwangerschap bekend was met histamine-intolerantie, kan dat een wissel op je trekken.

Ochtendmisselijkheid en hyperemesis gravidarum

Heb je al een histamine-intolerantie en consumeer je tijdens je zwangerschap te veel voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan deze stof bevatten, dan kan je lichaam, ondanks de verhoogde aanmaak van enzymen, het stijgende niveau moeilijk aan. Ook kan het zijn dat je lichaam vanwege de intolerantie te weinig DOA-enzymen aanmaakt. In veel gevallen leidt dat tot een toename van ochtendmisselijkheid en zelfs tot hyperemesis gravidarum, wat de medische term is voor extreme misselijkheid en overgeven.

Begeleiding door een specialist

Wil je zwanger worden of ben je dat al en vraag je je af of er bij jou sprake is van histamine-intolerantie? Laat dit dan goed onderzoeken door een ervaren deskundige, zoals de spijsverteringsspecialisten van Intoleran. Na zorgvuldig onderzoek kunnen zij je helpen met een uitgebalanceerd dieet. Ook kunnen bepaalde supplementen je tijdens je zwangerschap verder ondersteunen. Zo wordt je zwangerschap een nog mooiere ervaring.

Meer lezen op Bestevoormoeders.nl? Lees hier meer over een goede voorbereiding voor je bevalling.