Als moeder wil je het beste voor je kinderen, ook als je er straks niet meer bent. Het is misschien niet het meest aangename onderwerp om over na te denken, maar het regelen van zaken voor later kan hen en jou een grote last van de schouders nemen. Vooral wanneer je kinderen nog jong zijn en niet op eigen benen kunnen staan, wil je er zeker van zijn dat er goed voor hen gezorgd wordt én dat ze financieel niets tekort zullen komen. Door op tijd actie te ondernemen, zullen je kinderen goed verzorgd achterblijven en worden jouw wensen gerespecteerd. Om daarvoor te zorgen, is het slim om de volgende stappen te nemen:
- Verzekeringen en financiële planning
Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende verzekerd bent en dat je financiën goed geregeld zijn voor het geval er iets met jou gebeurt. Een uitvaartverzekering is bijvoorbeeld een goede eerste stap. Daarmee zorg je ervoor dat de kosten van de uitvaart zijn gedekt voor jezelf en je kinderen, want die zijn meestal gratis meeverzekerd. Ook kun je rekenen op de steun van een uitvaartverzorger en dit scheelt je een heleboel zorgen. Een overlijdensrisicoverzekering is een andere optie. Deze keert een bepaald bedrag uit, mocht je tijdens de looptijd van de verzekering komen te overlijden. Zo laat je jouw kinderen financieel goed verzorgd achter. Het kan ook een uitkomst zijn wanneer je een koophuis hebt, want dan kan het bedrag gebruikt worden om de hypotheek af te lossen.
- Voogdijschap
Wat gebeurt er met de kinderen als je komt te overlijden? Een belangrijke vraag! Heb je een partner en hebben jullie samen het gezag? Dan krijgt je partner automatisch de voogdij. Heb je geen partner, of komen jullie beiden te overlijden, dan moet de rechter bepalen wie de voogdij krijgt. Wat je wél kunt doen is een voogd benoemen in je testament en/of deze middels een speciaal formulier laten aantekenen in het gezagsregister. Dat laatste is overigens gratis. Is dit het geval, dan zal de griffier van de rechtbank verzoeken dat deze persoon (of 2 personen) de voogd wordt.
- Een testament opstellen
Een testament is een juridisch document waarin je vastlegt hoe jouw nalatenschap verdeeld moet worden na je overlijden. Het opstellen van een testament geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen wie welk deel van jouw erfenis krijgt. Dit voorkomt mogelijke conflicten tussen nabestaanden en zorgt ervoor dat jouw wensen worden gerespecteerd. Daarnaast kun je er dus ook in vastleggen wie de voogdij over je kinderen moet krijgen. Zo zorg je ervoor dat je kinderen financieel goed verzorgd zijn en weet je zeker dat ze een goed thuis houden of krijgen.
- Een executeur aanwijzen
Het aanwijzen van een executeur testamentair kan helpen bij het afhandelen van verschillende zaken na jouw overlijden. Deze persoon of stichting wordt verantwoordelijk gesteld voor het verdelen van de nalatenschap volgens jouw wensen en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Dit is zeker fijn wanneer de kinderen jong zijn en je de kans loopt dat familieleden zich er allemaal mee gaan bemoeien.
- Laatste wensen vastleggen
Naast financiële aspecten zijn er ook andere zaken die belangrijk kunnen zijn om vast te leggen, zoals je laatste wensen met betrekking tot je begrafenis of crematie. Door jouw voorkeuren op papier te zetten, kunnen je nabestaanden deze respecteren en hoef je ze niet achter te laten met de lastige taak om te raden wat jij zou willen. Dit hoef je niet bij de notaris vast te leggen. Maar het is wel van belang dat je nabestaanden weten dat je het hebt opgeschreven en waar je dit document bewaart.
- Digitale nalatenschap en belangrijke informatie
In deze digitale tijd is het ook belangrijk om na te denken over jouw digitale nalatenschap. Denk hierbij aan het regelen van toegang tot online accounts, het verwijderen van persoonlijke informatie op sociale media en het vastleggen van instructies voor digitale bezittingen. Verder is het ook handig om een lijst te maken met contacten (voor rouwkaarten) en belangrijke informatie, zoals naam van de huisarts, overzicht van en toegangscodes voor je accounts zoals bank, verzekering, online accounts etc. Zorg dat dit soort informatie beschikbaar is voor degenen die het nodig hebben.
- Bespreek jouw plannen met je nabestaanden
Hoewel het misschien geen gemakkelijk gesprek is om aan te gaan, kan het bespreken van jouw plannen met je nabestaanden veel stress verminderen wanneer de tijd daar is. Door openlijk over dit onderwerp te praten, kunnen eventuele vragen of misverstanden worden opgelost voordat ze problematisch worden.
Door op tijd actie te ondernemen en alles goed te regelen, zorg je ervoor dat jouw nalatenschap op de juiste manier wordt afgehandeld en dat je kinderen goed verzorgd achterblijven. Als moeder is dat een last van je schouders!