Je wilt je keuken wat vrolijker en persoonlijker maken. Maar je hebt niet echt het budget voor een complete nieuwe keuken. Dan is het alsnog mogelijk om de boel op een betaalbare manier naar je hand te zetten. Het kost alleen iets meer moeite, maar achteraf geeft dat een voldaan gevoel. Hier wat tips om je op weg te helpen.

Huis inrichten: luxeproblematiek van alle tijden

We doen veel online tegenwoordig, maar luxeproblemen, zoals de vraag hoe je je huis in moet richten, bestaan al honderden jaren. Waar het niks kost om je insta-pagina op te leuken met nieuwe foto’s, de ene zorgverzekering met de andere te vergelijken, klusfilmpjes te kijken of weg te dromen op vakantiesites, loop je bij het opknappen van je woning altijd tegen kosten aan. Maar het hoeft niet altijd duur te zijn.

Keukenkastjes een nieuwe look geven

Met een paar potten verf kom je natuurlijk een heel eind. Je hoeft echt niet alle keukenkastjes eruit te slopen voor een nieuwe keuken: het zijn de deurtjes die beeld- en sfeerbepalend zijn. Ontkoppel ze, schuur ze licht op en verf ze in de kleur die jij voor ogen hebt. Een iets moeilijker klusje, maar zeker ook het uitproberen waard, is om de scharnieren eraf te halen en van pallethout nieuwe deurtjes te maken. Bij het op maat zagen houd je simpelweg de afmetingen van de oude deurtjes aan, je bevestigt de originele scharnieren, zet er (tweedehands) grepen op en voilà; je keuken heeft een nieuwe look. Een voordeel van keukenkastdeurtjes van echt hout is dat ze makkelijker te schilderen zijn.

Receptenbordjes

Van de restjes pallethout kun je leuke bordjes maken, maar wel met je eigen teksten erop natuurlijk. Niet de ‘Oost West, Thuis Best’-bordjes die iedereen al heeft hangen. Zet er bijvoorbeeld je eigen favoriete recepten op. Dan hoef je niet steeds in je telefoon te duiken tijdens het bakken, braden en koken. Zowel de kastdeurtjes als deze bordjes kun je insmeren met houtolie. De kleur van geolied hout heeft namelijk een warme uitstraling. En je kunt je teksten natuurlijk ook op de kastdeurtjes zelf zetten.

Keukenblad en accessoires

Net als de deurtjes kun je ook je keukenblad vervangen. Hiervoor een mooi stuk hout aanschaffen is nog altijd veel goedkoper dan een geheel nieuwe keuken. Het vervangen van zo’n aanrecht is misschien moeilijk, maar je kunt er genoeg instructiefilmpjes over vinden. Tot slot ga je lekker shoppen voor accessoires, zoals een keukentrolley, nieuw messenblok of messen-magneetstrip voor aan de muur, wellicht wat potten van de kringloopwinkel voor koffie en suiker, een leuke scheurkalender, een ouderwets radiootje of een rekje voor verse kruiden. Al inspiratie gekregen? Veel plezier met klussen!