Af en toe wil jij er op uit met je baby. Misschien wonen vrienden en familie niet in de buurt, of wil je een ochtendje met je baby naar de baby spa. Het is belangrijk om het ritje goed te plannen, zeker als je lang moet rijden. Met deze tips ga jij goed voorbereid op pad.

Auto of openbaar vervoer?

Een auto is geen overbodige luxe als je een baby hebt. Veel dingen worden namelijk een stuk lastiger als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer of de fiets. Je kleintje kan pas mee op de fiets als hij 6-9 maanden oud is en goed zelfstandig kan zitten. Als je nog geen auto hebt en besluit dat je die toch graag wilt, krijg je te maken met verschillende extra kosten. Naast de aanschafprijs moet je de auto verzekeren en wegenbelasting betalen. Afhankelijk van waar je woont kan het zijn dat een parkeervergunning verplicht is.

Niet te lang in autostoeltje

Het algemene advies is dat een baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten. Je kindje zit namelijk in een gefixeerde houding met weinig bewegingsvrijheid. Ook kan het autostoeltje niet volledig plat, terwijl een liggende houding beschouwd wordt als het best voor de gezondheid van je kleintje. Voor een pasgeboren baby wordt het aangeraden autoreizen te beperken tot 30 minuten per keer. Als je baby wat ouder is en jij een lange autorit voor de boeg hebt, moet je geregeld stoppen. Je kunt je kindje dan gelijk even voeden en verschonen. Breng een kleed of deken mee, zodat je jouw baby neer kunt leggen en hij of zij zich lekker kan uitrekken tijdens de pauze.

Stimuleer slaapjes

Veel baby’s slapen heerlijk in de auto, al moeten ze in een elektrische auto vaak geholpen worden. Je kunt de slaapjes stimuleren door gebruik te maken van raamblindering of een scherm te gebruiken om het donkerder te maken in de auto. Ook zijn er autostoeltjes met een zonnekap die je omlaag kunt klappen. Leg een dekentje over je baby heen en leg het favoriete knuffeltje bij je kleintje en hij of zij zal snel naar dromenland vertrekken. Een deken zorgt ervoor dat je kindje warm en comfortabel blijft. Als de temperatuur in de auto stijgt, kun je deze deken weg halen om te voorkomen dat je kleintje het te warm krijgt. Luistert je baby graag naar liedjes? Maak dan voor je op pad gaat een afspeellijst zodat je deze met je mee kan nemen in de auto.

Alles binnen handbereik

Vul je luiertas met alles wat je voor onderweg nodig hebt en houd deze tas binnen handbereik. Zo is het praktisch om een verschoningsmatje mee te nemen en tenminste één extra setje kleding. Spuugdoekjes, hydrofieldoeken en een speentje zijn vaak ook handig om bij de hand te houden.